Blindfluencer' Tjarda wordt nieuwe burgemeester van Leiderdorp

‘Blindfluencer’ Tjarda Struik wordt nieuwe burgemeester van Leiderdorp

Misschien heb je haar video’s weleens voorbij zien komen op TikTok of Instagram. ‘Blindfluencer’ Tjarda Struik heeft veel volgers op social media en staat bekend om haar video’s over haar leven met een beperking. Ze heeft namelijk een progressieve oogaandoening waardoor ze nog maar 5 procent zicht heeft. En nu wordt ze burgemeester van Leiderdorp. 

Tjarda werd dinsdagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester. Officieel moet ze nog benoemd worden, maar dat is alleen een formaliteit. 

Ambities

Momenteel is Tjarda al raadslid voor de gemeente Zeist en ze schrijft op haar website over haar ambities. “Waarom kan iemand die blind is geen influencer worden, vloggen, spreken in het openbaar of de samenleving representeren binnen de politiek? Ik geloof dat dat allemaal kan.” En dat het kan blijkt zeker, nu ze burgemeester wordt. Commissievoorzitter Hugo Langenberg is erg blij met Tjarda als nieuwe burgemeester. “We hebben, net als elf jaar geleden, wéér een goede keuze gemaakt.” Tjarda volgt Laila Driessen op, die met pensioen gaat. 

Mensenmens

Tjarda laat weten een echt mensenmens te zijn. “Ik ben spreker, adviseur, zit in de gemeenteraad en doe nog wat dingen in Den Haag. Het burgemeesterschap verenigt al mijn losse activiteiten. Ik ben echt een mensenmens. En de mensen zijn de kern van het burgemeesterschap.” Bij de gemeente Zeist zette Tjarda zich vooral in voor duurzaamheid, inclusiviteit en toegankelijkheid. En toegankelijkheid zal binnen haar nieuwe functie ook erg belangrijk voor haar blijven. “Toegankelijkheid is wat mij betreft breder dan de fysieke leefomgeving. Het gaat ook om digitale toegankelijkheid en de toegankelijkheid van onze voorzieningen.”

Verhuizen

Nu ze burgemeester wordt zal ze wel moeten verhuizen, maar ze laat weten dat ze dat er wel voor over heeft. “Dit is natuurlijk geen baan, het is echt een ambt. En het is nog veel meer. Je gaat natuurlijk ook verhuizen. Hoe dichterbij je komt, hoe meer je voelt: dit is wat ik wil. En nu is het dan eindelijk zover.”

Tjarda wordt beëdigd voor een periode van zes jaar, maar moet daarvoor eerst nog langs bij de minister van Binnenlandse Zaken en wordt daarna benoemd door de koning. Ze zal dan in november met haar werkzaamheden als burgemeester beginnen.

Bron: LINDA.
Foto: Screenshot Instagram

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.