Ontwerp Zonder Titel 2024 06 07t100817.983

Een bemoeizuchtige schoonmoeder: zó ga je er het beste mee om

Heb je een schoonmoeder die zich soms iets te veel met jou en/of je relatie bemoeit? Wij vertellen je hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Bemoeizuchtig

Een bemoeizuchtige schoonmoeder kan veeleisend en controlerend zijn. Dingen moeten bijvoorbeeld altijd op haar manier gebeuren en daarnaast heeft ze vaak hoge verwachtingen van je. Soms kan zij zo dominant zijn dat ze probeert om haar zoon/dochter bij jou vandaan te halen. Een bemoeizuchtige schoonmoeder heeft vaak moeite met persoonlijke grenzen, probeert haar zin te krijgen en houdt ervan om het middelpunt van de aandacht te zijn. Natuurlijk zijn dit extreme gevallen, maar als je te maken hebt met een bemoeizuchtige schoonmoeder en merkt dat deze situatie invloed heeft op de relatie met je partner, is het tijd om in actie te komen. De vraag is alleen: hoe pak je dit het beste aan?

Lees ook: Marcia’s schoonfamilie kijkt op haar neer: ‘Nog altijd hopen ze dat hij voor een vrouw gaat die wel gestudeerd heeft’

Grenzen aangeven en afstand bewaren

Als je een controlerende schoonmoeder hebt, kan dit een hele uitdaging zijn. Toch zijn er bepaalde dingen die je kunt doen aan deze situatie. Blijf bijvoorbeeld je grenzen aangeven, maar doe dit op zo’n manier dat zij het gevoel krijgt dat je het voor háár doet. Geef bijvoorbeeld aan het fijn te vinden als ze op donderdagavond langskomt, want zo heb je genoeg tijd voor haar en word je niet afgeleid door werk. Soms helpt het ook je te verdiepen in haar gedrag en de oorzaak die hieraan ten grondslag ligt. Hiermee valt niet alles goed te praten, maar kun je haar gedrag wel beter begrijpen.

Kom voor jezelf op

Kom daarnaast wel voor jezelf op als zij dingen doet die je raken of die gewoon te ver gaan. Verder helpt het vaak goed om zoveel mogelijk afstand te bewaren. Op deze manier heb je er zelf het minste last van. De kans is namelijk groot dat een controlerende schoonmoeder haar gedrag niet zomaar aanpast. Weet je dat ze op bezoek komt of komt ze vaak onverwachts langs? Spreek dan af met een vriendin of plan een bezoekje aan de sportschool. Probeer de situatie te accepteren en blijf in gesprek met je partner. Geef aan wat haar gedrag met je doet, maar let er wel op dat je respectvol blijft. Het is en blijft immers zijn of haar moeder. Vaak herken je al snel patronen in haar gedrag en dit kan helpen om situaties te voorspellen. Probeer ervoor te zorgen dat er mensen om jullie heen zijn, waardoor je ervan verzekerd bent dat ze zich van haar goede kant laat zien (en jij er minder last van hebt).

Vriendin’s favoriet

Managementboeken behandelen vaak werkvloerrelaties, maar wat als die dynamiek naar je privéleven doorsijpelt? Ontdek in dit boek hoe je omgaat met lastige types op het werk, maar nu in de context van familie, zoals je schoonmoeder, met Jan Dijkgraaf als gids. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Louise: ‘Sinds ik bekeerd ben, wil mijn familie me niet meer zien’

Foto: GettyImages
Bron: Choosingtherapy.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.