coronavirus 1,5 meter

Avondklok wordt verlengd, versoepelingen na 3 maart nog erg onzeker

Als de Tweede Kamer akkoord gaat, zal de avondklok in ieder geval tot en met 2 maart gelden. De reden is zorgen over de Britse variant van het coronavirus.

Avondklok

Volgens minister Ferd Grapperhaus is het aantal besmettingen nog steeds aan de hoge kant. “Daarom heeft het OMT ons geadviseerd toch door te gaan met de avondklok”, vertelt hij. Wel laat hij weten dat het kabinet op 23 februari nog eens kijkt of de avondklok niet toch eerder geschrapt kan worden.

De Tweede Kamer zal waarschijnlijk vandaag over het plan debatteren, maar de verwachting is dat er een meerderheid is.

Onderzoek

Het kabinet laat weten dat het OMT onderzoek heeft gedaan en buitenlandse studies heeft bekeken. “Daar komt dit advies gemotiveerd uit voort.” Mogelijk kan de avondklok leiden tot een daling van 8 tot 13 procent van het reproductiegetal. Momenteel gaat het OMT ervan uit dat de Britse variant ongeveer 35 tot 40 procent besmettelijker is dan de oude variant. Eerder werd deze tot wel 50 procent geschat.

Versoepelingen

Over versoepelingen na 2 maart zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge het volgende: “Het is heel onzeker. In potentie komt er een derde golf. We zijn bezig met vaccineren, maar de meest kwetsbare groep voor eind maart helemaal beschermen, lukt nog lang niet. Ik ga het woord versoepelingen niet eens in de mond nemen.”

Hoewel het aantal besmettingen aan het dalen is, verwachten deskundigen dat dit getal vanwege de Britse variant de komende maand weer fors zal toenemen. Hierom zijn volgens hen geen versoepelingen mogelijk, naast de heropening van het basisonderwijs.

Bron: AD
Foto: Getty Images