Canva1 2022 02 10t103143.725

Anouk kreeg klacht na klacht door de koperspiraal: ‘Ik werd voor gek verklaard’

Ze had de koperspiraal nog geen drie maanden toen de eerste klachten begonnen. Meerdere keren trok Anouk (32) aan de bel, maar ze kreeg telkens te horen dat het aan de koperspiraal niet kon liggen. Ondertussen raakte Anouk alleen maar verder bij zichzelf vandaan.

“Hormonen en ik: dat ging nooit goed samen. Ik heb meerdere anticonceptiepillen geprobeerd, maar bij allemaal had ik de hele maand door lichamelijke en psychische klachten. Ik was huilerig, had constant honger, opgezette borsten en puistjes. Het zorgde ervoor dat ik een labiel wrak werd. De NuvaRing, die ik daarna probeerde, had op mij hetzelfde effect als de pil. Je hoefde maar naar me te wijzen en ik was al van streek, terwijl dat helemaal niet in mijn aard zit.

Anderhalf tot twee jaar gebruikte ik vervolgens niets. Ik werd gek van alle bijwerkingen. Maar toen ik een relatie kreeg, besloot ik dat ik toch íets moest. Ik stond niet slecht tegenover een koperspiraal. Deze bevatte tenslotte geen hormonen en kon dan ook geen kwaad, dacht ik. Daarnaast was ik er dan meteen vijf jaar vanaf. En zo liet ik tweeënhalf jaar terug de Ballerine koperspiraal zetten. Ik had online gelezen dat ik zes weken na plaatsing een check had moeten krijgen of ‘ie nog op z’n plek zat, maar dat hoefde volgens de arts niet. Dat was niet nodig. Twee maanden later had ik wat klachten. Wat bleek? De spiraal was verzakt. Ik zal iedereen de details besparen, maar ‘m terug op de juiste plek krijgen was ontzettend pijnlijk. Dramatisch zelfs. Toch liet ik ‘m er uiteindelijk in zitten vanwege mijn relatie.”

Extreem bloedverlies

“De klachten werden steeds erger, net als bij de vorige anticonceptiemiddelen die ik had gebruikt. Ik werd alleen maar dikker, had constant zin om te eten. Ik had de hele maand PMS-klachten, kon alleen maar huilen. Normaal gesproken ben ik vier tot vijf dagen ongesteld en nu moest ik ’s nachts een wekker zetten omdat het bloedverlies zo extreem was. Ik was normaal gesproken één van die personen die gewoon kon gaan sporten als ik ongesteld was en had dan nergens last van. Maar met die spiraal? Ik was telkens totaal uit de running. Mijn buik was constant opgezet, alsof ik zwanger was. Ik wist op een gegeven moment niet eens meer hoe ik me moest kleden zodat het niet opviel. En dat terwijl ik normaal een slanke en sportieve bouw heb.”

Depressief

“Ook mijn relatie kwam op den duur ontzettend onder druk te staan. Eerder ging het altijd top tussen ons, maar er kwamen steeds meer confrontaties. Van het ene op het andere moment vertrouwde ik hem niet meer, terwijl ik daar helemaal geen aanleiding toe had. Ik kon niks meer hebben, zei hij. Hij wist zich geen raad meer met me en vond me ontzettend veranderd. Hij was niet gevallen op de persoon die ik geworden was. Ik was totaal mezelf niet meer, werd ook heel depressief. Ik houd al achttien jaar een dagboek bij. Als ik nu teruglees hoe ik me in die periode voelde, zie ik dat ik dingen echt niet meer kon relativeren. Dat het een hele donkere tijd was. Uiteindelijk heeft het me mijn relatie gekost. Als iemand mij een optie had gegeven om er op dat moment tussenuit te knijpen, had ik dat denk ik echt gedaan. Zo ongelukkig was ik.”

Lees ook: Christiana liet haar verstandskies trekken, met jaren van pijn tot gevolg

Voor gek verklaard

Meerdere keren ging ik naar de huisarts met mijn klachten, voornamelijk met de pijn in mijn benen. Ik deed fanatiek aan fitness, maar merkte echt krachtverlies. Oververmoeide benen had ik, steken vanuit de lies. Mijn huisarts vond het de grootste onzin. Ik werd voor gek verklaard, totaal niet gehoord. Ik deed daarom ook nog een telefonisch consult met mijn gynaecoloog, maar ook mijn gynaecoloog leek het sterk dat het door de koperspiraal kwam. En terwijl ik me altijd heel bewust ben van mijn lichaam, goed voor mezelf zorg en wíst dat er wat aan de hand was, begon ik toch aan mezelf te twijfelen. Wat was er mis met me? Was ik gek geworden? Als je je altijd fit voelt en ineens wazige klachten krijg, weet je dat het niet oké is. Ik ging steeds meer op internet zoeken, maar er is weinig te vinden over wat koper nu eigenlijk in je lichaam doet. Wel vond ik artikelen over een kopervergiftiging, waar mijn klachten ontzettend bij pasten. Dat liet me nóg harder nadenken.”

Nooit meer

“Uiteindelijk heb ik er na negen maanden voor gekozen om mijn koperspiraal eruit te laten halen. Bizar genoeg zijn daarmee al mijn klachten verdwenen. De pijn en zwaarte in mijn benen, de opgezette buik, mijn slechte mentale staat… Alles. Ik heb nergens last meer van. Ik kan sindsdien weer fatsoenlijk trainen en mijn ongesteldheid is net als vroeger. De vermoeidheid mis ik ook totaal niet, net als die verminderde levenslust. Voor mij was dit honderd procent de juiste keuze. Ik durf het nooit meer aan, zo’n spiraal. Ik heb nog liever helemáál geen anticonceptie. Als ik had geweten dat een koperspiraal dit kon veroorzaken, was ik veel alerter op de klachten geweest. Ik hoop daarom dat er ook maar één vrouw is die mijn verhaal leest en denkt: wacht eens even, ik herken dit verhaal. Iedere vrouw kent haar eigen lichaam, dus luister alsjeblieft naar wat je gevoel zegt.”

Tekst: Laura van Horik

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.