vakantie

Alvast een vakantie boeken voor als het weer kan: verstandig of niet?

Veel mensen kunnen niet wachten om alvast een vakantie te boeken voor de zomer. Immers, eindelijk iets om naar uit te kijken. Maar is dit financieel gezien wel zo verstandig?

Vouchers

Per 1 januari stopten reisorganisaties met het uitgeven van vouchers voor pakketreizen die na die datum worden geboekt. Dit houdt in dat wanneer aanbieders een reis annuleren, de consumenten hun geld binnen veertien dagen moeten terugkrijgen. “En onlangs liet toezichthouder ACM weten dat ze naleving van de wettelijke regels strenger gaat controleren”, aldus Babs van der Staak, woordvoerder reizen van de Consumentenbon, aan NU.nl.

Boeken zonder te veel risico

Dat een vakantie boeken nu een risico met zich meebrengt, moge duidelijk zijn. Maar wat als je dit toch graag wil doen? Hoe doe je dat het beste zonder te veel risico te lopen? Volgens de reisdeskundigen kun je in ieder geval het beste voor een pakketreis kiezen.

Volgens Van Der Staak sta je sterker als consument. “Je hebt meer rechten dan als je bijvoorbeeld een losse vlucht en accommodatie boekt. Bijvoorbeeld als het in een land onveilig wordt terwijl je er bent. Dan moet de reisorganisatie je terughalen. Ook bij een faillissement sta je sterker met een pakketreis dan wanneer je op eigen gelegenheid gaat.”

Creditcard

Markus van Tol, woordvoerder van ANWB, adviseert om goed op de voorwaarden van de aanbieder te letten. “Vaak staat daar tegenwoordig wel dat je kosteloos kunt annuleren. Dus als jij je er dan later toch niet senang bij voelt, annuleer je gewoon. Dan heb je geen zorgen dat jij je centen kwijt bent.”

Ook luidt het advies om met creditcard te betalen. “Gaat de vakantie niet door en is de reisverzekering niet vlot genoeg met terugbetalen, dan kan de creditcardmaatschappij het bedrag terugdraaien”, vertelt Van der Staak.

Vakantie in eigen land

En hoe zit het met een vakantie in eigen land? Het is nog niet duidelijk of dit wél heel verstandig is. Van der Staak: “Er zijn bijvoorbeeld landen met restricties voor reizen binnen eigen land. Dat zou hier ook kunnen gebeuren.”

“Maar het kan ook gebeuren dat jij positief getest wordt en je daardoor niet op reis kunt”, vervolgt ze. “Daarom: check goed de annuleringsvoorwaarden en je reisverzekering. Door corona gelden er strengere voorwaarden: geen enkele verzekering laat je nog gratis annuleren omdat je corona hebt of omdat er ergens een corona-uitbraak is.”

Bron: Nu.nl
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen