Vrouw hoofdpijn

Alles over aangezichtspijn

Aangezichtspijn kan heel vervelend zijn. Als je aangezichtspijn hebt, dan heb je vaak pijn aan een kant van het gezicht. Iedereen kan last krijgen van aangezichtspijn. Ja, ook mannen! Aangezichtspijn kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel lees je alles over aangezichtspijn en wat je er tegen kunt doen. 

Hoe ontstaat aangezichtspijn?

Vaak is de oorzaak van aangezichtspijn niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat aangezichtspijn ontstaat doordat er een bloedvat op een zenuw drukt. Hierdoor zou de zenuw extra gevoelig kunnen raken, bijvoorbeeld voor kou. Dit kun je voelen als een pijnaanval. Ook een kaakholte ontsteking kan soms de oorzaak zijn van aangezichtspijn. 

A-typische en typische aangezichtspijn 

Bij a-typische aangezichtspijn is de oorzaak niet duidelijk. Bij typische aangezichtspijn ligt de pijn ten grondslag aan een medische aandoening zoals een tandheelkundig probleem, MS of een tumor. Vaak wordt er geen oorzaak gevonden voor aangezichtspijn en is dit daarmee de grootste groep.

Wat voel je bij aangezichtspijn?

De pijn kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het kan aanvoelen als een elektrische stroomstoot, maar het kan ook zijn dat de pijn zeurend is en constant aanwezig. Vaak straalt de pijn dan door naar het oor, de tong of de kaak. Sommige mensen hebben een paar keer per dag pijnaanvallen, andere wel tientallen keren per dag. Aangezichtspijn kan je leven behoorlijk beïnvloeden.

Aangezichtspijn bij gordelroos

Bij gordelroos heb je vlekjes en blaasjes op de huid die jeuk veroorzaken. De vlekjes en blaasjes kunnen ook in het gezicht zitten. Als de blaasjes weg zijn kun je op de plek waar ze zaten lang last houden van zenuwpijn.  

Aangezichtspijn bij MS

Aangezichtspijn komt ook vaak voor bij MS. Je het dan last van korte maar heftige steken in een gedeelte van je gezicht. Meestal wordt dit veroorzaakt door een beschadigde zenuw. Een arts kan je adviseren of het blokkeren van een zenuwknooppunt zinvol is.

Aangezichtspijn door een tandheelkundig probleem

Aangezichtspijn kan ook het gevolg zijn van tand en kiesproblemen. Als je de zenuwen van je tanden of kiezen geïrriteerd zijn door bijvoorbeeld een ontsteking kan zich dat uiten in kiesproblemen. Heb je aangezichtspijn, zorg er dan voor dat je een tandheelkundig probleem eerst uitsluit.

Uitlokkers van aangezichtspijn

Soms kan aangezichtspijn ook worden uitgelokt door normale verschijnselen zoals kou, bewegingen van het gezicht zoals praten of kauwen of bij het aanraken van je gezicht. Bijvoorbeeld als je jezelf scheert.

Wat kun je zelf doen?

Als je last hebt van aangezichtspijn dan kun je het beste proberen een pijnaanval te voorkomen. Probeer je gezicht zo min mogelijk aan te raken als je weet dat dit een aanval kan uitlokken. Krijg je last van aangezichtspijn door kou? Bescherm dan je gezicht met een dikke jas of sjaal.

Wat kan een arts doen bij aangezichtspijn?

Heb je last van aangezichtspijn dan zijn er in sommige gevallen onderzoeken nodig om bepaalde zaken uit te sluiten. Hierbij kun je denken aan een CT-scan of een MRI-scan van het hoofd. De arts verwijst je indien nodig door naar een neuroloog. 

Welke behandelingen zijn er?

Er zijn een aantal behandelingen tegen aangezichtspijn. Je kunt aangezichtspijn behandelen met medicijnen. Bij sommige mensen treden er echter wel vervelende bijwerkingen op. Soms is het nodig om de geïrriteerde zenuw door te snijden. Ook een operatie behoort tot de mogelijkheden. Hierbij plaatst een neurochirurg en kunststof kussentje tussen de zenuw en het bloedvat zodat deze elkaar niet meer kunnen raken. Na de operatie is de aangezichtspijn meestal meteen verdwenen en de kans is klein dat deze nog terugkomt. Ook het blokkeren van de zenuw is een optie. Een neurochirurg schakelt dan de zenuw uit. Dit kan worden gedaan met hitte, stroom, hoge druk of door een medicijn in te spuiten. Het nadeel van deze behandeling is dat er vaak tintelingen achterblijven. Het kan ook zijn dat het gevoel in een gedeelte van het gezicht minder wordt.

Acupunctuur

Ook acupunctuur is voor sommige mensen een uitkomst tegen aangezichtspijn. Dit wordt echter niet onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Voor sommige mensen helpt deze behandelingswijze en voor anderen niet.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.