Laptop

4 tips hoe je een eigen blog kunt beginnen

Een blog starten is een leuk idee. Je kunt persoonlijke verhalen, ideeën en tips delen. Maar om uiteindelijk te beginnen met bloggen én om jouw blog tot een succes te laden leiden, is een ander verhaal.

Hier komt namelijk heel wat bij kijken. Gelukkig kunnen wij jou een handje helpen met de onderstaande tips.

Tip 1: Bepaal het doel van je blog

Voordat je fanatiek gaat beginnen met schrijven, is het natuurlijk belangrijk dat je wel een doel voor ogen hebt. Waarom wil je gaan bloggen, waar wil je dat jouw blog voornamelijk over gaat en wat wil je met deze blogs bereiken? Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Een concreet plan kan je hierbij helpen, in plaats van om zomaar ergens te beginnen. Houd ook in je achterhoofd dat het veel tijd kost om een blog te beginnen én deze bij te houden.

Tip 2: Webhosting en domeinnaam

Wanneer je meerdere nachten hebt geslapen over het doel van jouw blog, is het tijd om een webhosting aan te schaffen en een domeinnaam te bedenken. Een webhosting is eigenlijk een server waar jouw website op kan laten draaien. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een webhostingpakket dat WordPress ondersteunt. WordPress is een CMS waar je heel eenvoudig een website kunt bouwen en kunt bijhouden. Maar voordat je een website gaat bouwen is het belangrijk om een domeinnaam te bedenken. Een domeinnaam is simpel gezegd de naam van de website, zoals ‘google.nl’. De domeinnaam moet in een seconde kunnen vertellen waar jouw blog over gaat. Heb je een domeinnaam in gedachten? Dan kun je de domeinnaam checken of deze nog wel beschikbaar is. Zo ja: dan kun je ‘m registreren.

Tip 3: Website vullen

Het is nu belangrijk om jouw weg te vinden in het CMS-systeem waar jij voor hebt gekozen. Vervolgens kun je jouw website gaan vullen met content. Schrijf natuurlijk een aantal blogs, maar denk ook aan een pagina waar je een stukje over jezelf vertelt, een pagina met een privacyverklaring en een cookiebanner. Ook is een zoekbalk handig, net als een veld waar mensen een reactie kunnen achterlaten of contact met je op kunnen nemen. Zorg eerst dat dit op jouw website komt te staan voordat je live gaat met jouw site. Bezoekers willen natuurlijk niet op een lege website terechtkomen.

Tip 4: Heb geduld

Als laatste kunnen we je meegeven dat geduld een schone zaak is. Je zult jouw blog vaak moeten vullen met nieuwe content om bezoekers aan te trekken. En in het begin zul je er ook zeker wat moeite in steken om jouw blog tot een succes te laden leiden. Je moet je immers onderscheiden van de rest van de bloggers.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met www.transip.nl