therapie

4 redenen om je om te scholen tot mediator

Mediation, het Engelse woord voor conflictbemiddeling, wordt steeds vaker ingezet bij conflicten. Zo kunnen mediators helpen bij problemen in een echtscheiding of een probleem op de werkvloer. En de vraag naar mediators wordt groter en groter. Wellicht is dit beroep ook wel iets voor jou. Hieronder zetten wij vier redenen op een rij om mediator te worden.

1. Je draagt iets bij aan de maatschappij

Komen mensen altijd naar jou toe om hun hart te luchten, en bied jij hen een luisterend oor? Veel mensen hebben er behoefte aan om hun ei bij iemand kwijt te kunnen en misschien ben jij daarvoor wel de juiste persoon. Jij kunt deze dankbare functie ook vervullen voor de maatschappij. Jij zorgt er als mediator voor dat de beide partijen een oplossing zullen vinden, waardoor beide partijen hopelijk weer door een deur kunnen. Hoe mooi is dat?

2. Je bent nooit uitgeleerd

Een mens is nooit uitgeleerd. Je moet jezelf daarom blijven uitdagen om het beste uit jezelf te halen, en te doen waar je energie van krijgt. Wellicht is dit wel het juiste moment om van carrière te switchen. Zo kun je een mediationopleiding
volgen van maar zes dagen. Deze is afgerond in drie weken en vervolgens ben je een erkend mediator. Tijdens deze opleiding leer je van alles: van psychologie tot luistervaardigheden. Maar niet alleen in het proces tot mediator leer je, ook in het werkleven zal het leren doorgaan. Dus ga de schoolbanken weer in en daag jezelf uit!

3. Een divers beroep

We benoemden het net al kort, maar een mediator kan worden ingezet op verschillende vlakken. Hierdoor is een dag als mediator nooit hetzelfde. Zo kun je worden ingezet bij een conflict tussen een inwoner en de gemeente, of bij een echtscheiding. Bovendien moet voor ieder ander probleem een nieuwe oplossing worden gevonden. Hierdoor krijg je mensenkennis en leer je hoe je deze kennis moet toepassen. Al met al is een beroep als mediator erg afwisselend.

4. Krijg je hele mediatorsleven lang begeleiding

mediator wordenis een mooi beroep. En om dit te worden, moet je jouw eigen stijl hanteren. Jij moet namelijk mensen helpen op jouw eigen manier. En je komt erachter wat jouw stijl is door de opleiding tot mediator te volgen. Tijdens de opleiding bij Mediator Worden krijg je begeleiding van erkende mediators waar de focus komt te liggen op jouw stijl. Bovendien wordt er altijd lesgegeven in kleine groepjes met twee docenten. Maar gelukkig hoef je er na de opleiding niet alleen voor te staan: ook na de opleiding kun je begeleiding krijgen. En dit alles om het beste van jezelf als mediator naar boven te halen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met www.mediatorworden.nl.