Meneer Frans in Haarlem

De vijf leukste lunchplekken in Haarlem

Heb je binnenkort een dagje Haarlem op de planning? Een goed idee, al zeg ik – Vriendin-redacteur Renée – het zelf. Als local wil ik je met liefde één van deze leuke lunchplekken in Haarlem aanraden.

Hotspots in Haarlem voor de lunch

Met honderden restaurants val je in Haarlem met je neus in de culinaire boter. Maar ja, waar schuif je dan aan voor de lunch? Mij vind je vaak bij één van de volgende plekken. Hier krijg je een lekkere lunch voor een niet al te gekke prijs.

Meneer Frans

Mijn favoriete stek is Meneer Frans. Verborgen in het centrum van de stad en daardoor vooral bekend onder de locals. Het was voor mij de eerste keer even zoeken, maar als je er eenmaal bent geweest, durf ik te wedden dat je er nog eens terugkomt. Met mooi weer kun je plaatsnemen in de binnentuin, en anders is er binnen meestal ook plek. De broodjes zijn er rijk belegd en het personeel immer vriendelijk. Mijn vaste order is het broodje pittige kip met paprika en courgette, cashewnoten, chilisaus, sla, tomaat en komkommer.

De Volkslust

Er is geen betere lunchplek in Haarlem op het water dan De Volkslust. Het ligt op drie keer rollen vanaf Haarlem station – mocht je met de trein komen – en met een beetje geluk neem je op een warme dag plaats op de vlonder op het water van de Nieuwe Gracht. Hier kun je heerlijk mensen kijken die al lopend, suppend of varend voorbij komen. Een tochtje met de Lola, de salonboot van De Volkslust, staat nog hoog op mijn lijstje.

Teds

Aan het Spaarne vind je Teds. Eén van de drukste lunchplekken in Haarlem gedurende het weekend, dus vergeet niet om een tafel te reserveren. Ik ben geen fan van de vegan french toast (wat saai qua smaak), maar ik kan de chicken katsu en de philly cheese steak van harte aanraden als je vlees eet. Het water loopt me spontaan in de mond als ik er alleen al aan dénk. Aanrader.

Hofje Zonder Zorgen

Haarlem staat niet alleen bekend om het water rondom de stad, maar ook om de leuke hofjes. Hofje Zonder Zorgen is zo’n heerlijke lunchplek die aan zo’n hofje ligt. Met een beetje geluk scoor je een tafeltje aan het raam, waardoor je uitzicht op de binnenplaats hebt. Dit is een relaxte plek om even een broodje, soep of salade te eten, waardoor ik er al jaren kom.

Cleeff Frans Hals

Cleeff heeft meerdere locaties in de stad, maar die in het Frans Hals museum is mijn favoriet. Denk aan Instagram waardige muren en interieur, supervriendelijk personeel en huisgemaakt eten, ook niet onbelangrijk. Je hebt geen museumkaartje nodig om binnen te komen, want iedereen is welkom. Ook fijn, zelfs op zondagmiddag, als half Haarlem de stad intrekt om te lunchen, vind je hier met gemak een plekje. Tip: bestel de mozza melt.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Meneer Frans