moeder kinderen

9x de leukste gratis uitjes met kinderen

Waterdichte schoenen aan, jas aan en gaan met die banaan. Neem je kinderen mee op avontuur in de natuur!

Dit zijn de leukste gratis uitjes.

Paardenkamp Soest

Maak kennis met 120 paarden en pony’s die allemaal lekker hun oude dag (meer dan 20 jaar oud!) doorbrengen op De Paardenkamp. Je kunt elke dag tussen 10 en 16 uur bij ze op bezoek! In het winkeltje kun je snacks kopen die de paarden mogen snoepen. De Paardenkamp, Birkstraat 96, Soest. Meer info: Paardenkamp.nl.

Ulebelt Deventer

Leren over de natuur is allesbehalve saai. Helemaal als je het combineert met een kinderboerderij, konijnenopvang, thematuinen en twee natuurspeelplekken! Bij de Ulebelt in het Gooikerspark in Deventer kun je eindeloos ravotten op de Takkenbende en de Waterstam. Moegespeeld? Dan kun je lekker op het terras een ijsje eten. Muizenvanger Mila de poes houdt de boel netjes op de kinderboerderij. De educatieve stadsboerderij is elke dag open van 9-17 uur. De dierenverblijven zijn op maandag en op zaterdag- en zondagochtend gesloten. De Ulebelt, Maatmansweg 3, Deventer. Meer info: Ulebelt.nl.

Drents oerdorp

In de omgeving van oerdorp Orvelte vind je het Houten Pad van Theodoor, een wandeltocht over vlonders en bruggetjes. De tocht gaat langs het verhaal van varkentje Theodoor en daagt kinderen uit om hun zintuigen te gebruiken om Theodoor op zijn pad te volgen. Het pad slingert door de natuur, langs bomen en water. Combineer dit leuke pad met een bezoek aan Orvelte. Je kunt in dit nostalgische monumentendorp (al in de tiende eeuw ontstaan!) overal gratis een kijkje nemen. Sommige musea vragen een klein bedrag voor bezoek en als je een workshop wilt volgen is dat ook betaald. Kinderen kunnen lekker spelen bij de AmbachtenTuin. Meer info: Orvelte.net.

Het bos in

Het grootste belevenissenbos van Nederland vind je in Lelystad. 40 hectare vrij spelen, klauteren en rennen in de natuur. In het bos, op de velden, in het water en over de meer dan honderd hindernissen in het gebied. Het bos en de speeltoestellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, er is geen toezicht aanwezig. Kijk of je de wilde paarden kunt spotten die in dit gebied leven, maar let op: je mag ze niet voeren of aaien! Veldweg 98, Lelystad. Meer info: Belevenissenbos.nl.

Speeltuin Roeffen Mart

Midden in de natuur van Noord-Limburg vind je een enorme speeltuin met meer dan veertig speeltoestellen, voldoende plek om te picknicken, gratis parkeren en elke dag open. Wat wil je nog meer? Meerlosebaan 15, Grubbenvorst. Meer info: Speeltuinroeffenmart.nl.

Strandjutten

Wat ligt er veel op het strand! En niet alleen maar schelpen helaas. Haal bij een van de deelnemende strandtenten een jutterstas op om jouw steentje bij te dragen aan een schoner strand. Je levert een volle tas in en krijgt op sommige plekken zelfs een beloning: een lekker ijsje of drankje bijvoorbeeld. Handig om mee te nemen: een knijper om vieze dingen op te rapen! Kijk op Grondstofjutters.nl welke strandtenten deelnemen. Nu zijn het er ongeveer 75 in heel Nederland.

Geocachen

Geo-watte? Geocachen is een soort modern schatzoeken met behulp van gps op je telefoon. Met de gratis app Geocaching voor Android en iOs kun je in Nederland en de rest van de wereld op zoek naar caches. Sommige zijn makkelijk te vinden, andere vormen een grote uitdaging. Daarom is het ook leuk voor jong en oud!

Aan de wandel

Wandelen voor groot, kleiner en kleinst doe je op de buggyroute op de Veluwezoom. Het pad is 3,5 kilometer lang en geschikt voor groot en klein, kleintjes in een buggy en voor mensen in een rolstoel of met rollator. Je loopt naar uitzichtpunt Herikhuizen waar je een echte ruïne ziet en onderweg kun je IJslandse paarden spotten. Tijdens de wandeling kunnen de kinderen leuke opdrachten doen. Startpunt is Heuvenseweg 5a, Rheden. Meer info: Natuurmonumenten.nl.

Blotevoetenpad

Een blotevoetenpad is speciaal aangelegd om met je blote voeten overheen te lopen. Vaak zijn het korte routes waarbij je over verschillende soorten ondergrond loopt om allerlei dingen te voelen en waar te nemen. Leuk voor jong en oud! Sommige paden hebben wat extra’s, zoals historische informatie op de route of avontuurlijke elementen om het wat spannender te maken. Veel van de blotevoetenpaden zijn gratis, zoek op internet naar een pad bij jou in de buurt.

Tip

Voor kinderen van 3 tot 7 jaar zijn kabouterpaden erg leuk. Tegen een kleine vergoeding krijg je een speurtocht, puntmuts en knapzak om kaboutersporen te zoeken en opdrachten uit te voeren. Kijk op Staatsbosbeheer.nl voor meer info.

Tip

Ook leuk om op je telefoon te zetten is de gratis app Perfect Earth Animals van Staatsbosbeheer. Hij is voor kinderen van 7-12 jaar. Op het kaartje in de app ontdek je in welke natuurgebieden je dierenkaarten kunt verzamelen, hierop staan leuke weetjes. Als je op 50 meter van een verstopte kaart komt, krijg je ’m in de verzameling op de app te zien!

Tips van lezeressen

Sandra: “Het Kabouterdorp in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij De Zilk is een aanrader. Je moet even speuren, maar dan vind je hele families bij elkaar. En het leuke is: als je een eenzame kabouter thuis hebt staan, kun je die er gewoon bij zetten!”

Janny: “Klimbos Hof Espelo in Enschede is leuk voor 4-12-jarigen. Lekker klimmen, klauteren, hutten bouwen en verstoppertje spelen.”

Sylvia: “Op Tiengemeten is een groot speelnatuurpark waar je kunt glijden van een modderglijbaan, vlotten kunt bouwen, met zand en modder kunt spelen en kunt picknicken. Ook geschikt voor mindervalide kinderen.”

Linda: “Het klimduin in Schoorl is leuk om te bezoeken: klimmen, rollen en spelen op een duin van 51 meter!”

Claudia: “In Echten vind je het belevingspad het Roekpad. Al je zintuigen worden gebruikt op deze korte route en Loek de Roek wijst de weg. Voor kinderen en volwassenen met een visuele beperking staat de tekst op de borden in braille. Wil jij het ook leren? Dan kun je de vragen van Loek proberen te ontcijferen.”

Tekst: Erica Holmes
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.