Bewezen: grootouders die op de kleinkinderen passen, leven vaak langer

Oppassen op je kleinkinderen is niet alleen gezellig en goed voor jullie band, het blijkt ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid.

Langer leven

Onderzoekers uit Duitsland bestudeerden meer dan 500 ouderen tussen de 70 en 103 jaar oud. Uiteindelijk ontdekten zij dat de deelnemers die regelmatig op hun kleinkinderen pasten gemiddeld een aantal jaren langer leefden dan de ouderen die geen nakomelingen hadden of nauwelijks dienden als oppasopa of -oma.

Doelen

De verklaring? De wetenschappers vermoeden dat deze te maken heeft met het hebben van bepaalde taken en doelen op een dag. Het oppassen op de kleinkinderen zorgt ervoor dat ouderen zowel mentaal als lichamelijk worden beziggehouden. Ook brengt de verantwoordelijkheid voor de zorg voor de kleintjes een doel met zich mee. Daarnaast zou het plezier wat gepaard gaat met het oppassen ervoor zorgen dat grootouders meer gelukshormonen aanmaken.

Te veel

Toch waarschuwen de wetenschappers dat er ook zoiets bestaat als te veel oppassen. Dit kan namelijk juist voor méér stress zorgen. Zolang er sprake is van een goede relatie tussen grootouder en kleinkind, kunnen de positieve voordelen geplukt worden.

Geen opa of oma

Wie geen kleinkinderen heeft, kan volgens de onderzoekers toch iets doen op het gebied van zorg. Zo kunnen zij volwassen kinderen helpen of vrijwilligerswerk doen: ook deze activiteiten kunnen bijdragen aan de levensverwachting.

Bron: Margriet

Lees ook: bewezen: één glas rode wijn is net zo gezond als een uur sporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen