Placeholder

EHBO op het strand

Heerlijk een dagje met de kids naar het strand. Lekker ravotten in het zand en schelpjes zoeken. Maar wat als er een ongelukje gebeurt?

Heerlijk een dagje met de kids naar het strand. Lekker ravotten in het zand en schelpjes zoeken. Maar wat als er een ongelukje gebeurt?

Geen probleem! Wij hebben hier namelijk een aantal tips voor kleine ongelukjes op het strand.

 

Kwallenbeet
Wanneer er een oostenwind staat, waaien de kwallen richting het strand. Een grote kans dat er dus iemand gestoken wordt. Als dit gebeurt, spoel je de plek waar je gestoken bent eerst goed af met zeewater. Zoet water kan voor meer irritatie zorgen. Spoel hem daarna schoon met azijn. Is de plek een beetje opgedroogd, dan kun je er nog een zalfje tegen de jeuk op doen.Last van een allergische reactie? Ga dan direct naar de EHBO-post!

Snee
In de zee kunnen veel scherpe voorwerpen liggen. Niet alleen schelpen, maar ook glas. Daarom is het altijd handig om waterschoenen aan te doen voordat je het water in gaat. Wanneer je een snee hebt opgelopen en hij niet te diep is, kun je deze ontsmetten met jodium. Plak daarna een pleister over de snee heen die ervoor zorgt dat de snee dicht blijft. Bij een diepe snee kun je beter direct naar de EHBO-post gaan.

Wespensteek
Een wespensteek behandel je door eerst te kijken of de angel nog in je huid zit. Zuig daarna op de plek waar je gestoken bent het gif eruit en spuug dit uit. Giet er daarna wat azijn over en een beetje zalf tegen de jeuk.

Verbranden
Jezelf goed insmeren tegen de zon is van groot belang voor je huid. Er wordt aangeraden om kinderen tot 16 jaar in te smeren met factor 50. Ook je gezicht heeft zonnebrandcrème nodig met factor 50. Wanneer je verbrandt, is het verstandig om een wit shirt aan te trekken en uit de zon te gaan zitten. Wanneer je thuis bent, smeer je jezelf in met yoghurt. Het branderige gevoel wordt dan veel minder.

 

In je EHBO-tas zitten in ieder geval de volgende dingen:

  • pincet
  • een flesje met azijn
  • pleisters
  • zalf tegen insectenbeten
  • aspirines

Ga voor andere ongelukken naar de EHBO-post op het strand. Deze staat vaak aangegeven met een groot bord of vlag.