wandelen bloemen

Dít zijn de mooiste wandelroutes langs bloemenvelden

Oh, die natuur die weer volop in bloei is… Tijd om eropuit te gaan! Wij zochten de mooiste wandelroutes langs bloemenvelden voor je uit.

Twee Schansen – Landgoed Mookerheide, vlakbij Nijmegen

Afstand: 5 kilometer (uit te breiden tot 8,3 kilometer)

Bijzonder: vanaf juni mag je met een schaar de tuin in om je eigen boeket te plukken. Helemaal natuurvriendelijk geteeld, onder andere korenbloemen, leeuwenbekjes, zomerasters, cosmea en zonnebloemen.

Wandeling: het spierwitte jachtslot (dat op dit moment wordt gerestaureerd) van het landgoed is echt prachtig. Het is het eerste dat je ziet als je de lange laan van het landgoed op komt rijden. Maar daaromheen is ook genoeg moois te zien. Zo heb je het parkbos met veel verschillende boomsoorten en de historische kassen en tuinen waar vroeger de nonnen en nu de vrijwilligers van Natuurmonumenten van alles verbouwen. Er is ook een heidegebied, dat in augustus in bloei staat en een supermooie paarse gloed geeft.

Meer info: www.natuurmonumenten.nl, zoek op ‘landgoed Mookerheide’

Wandelroute Gooilust, vlakbij Hilversum

Afstand: 3,33 kilometer

Bijzonder: de romantische rododendronvallei, vanaf mei in volle bloei.

Wandeling: je komt langs alle historische hotspots van het landgoed. Je wandelt door en langs een parkbos met bijzondere bomen (zoals de kaukasusspar), ziet het statige landhuis, de exotische bomenverzameling en de ommuurde tuin vol stinsenplanten, rozen en fruitrassen.

Meer info: www.natuurmonumenten.nl, zoek op ‘wandelroute Gooilust’

Holwortel in het Rijsterbos, bij het zuid-Friese Rijs

Afstand: 7 kilometer
Bijzonder: de zeldzame bloemen

Wandeling: vanuit het Rijsterbos, een landgoedbos aangelegd op de glooiingen van het Friese Gaasterland, wandel je zo richting het IJsselmeer, naar het Mirnser Klif. Deze helling staat vol bloeiende struiken, zoals brem met zijn opvallend gele bloemen, maar ook wit bloeiende mei- en sleedoorn. De wandeling eindigt in de slottuin, die de hele lente vol bontgekleurde bloemen staat, zoals de krokus, wilde tulp, longkruid en de zeldzame holwortel. In mei is het beschermde zomerklokje de blikvanger.

Meer info: www.anwb.nl, zoek op ‘holwortel’

Keukenhof Lisse, vlakbij Leiden

Afstand: tot 15 kilometer

Bijzonder: het grootste bloemenpark ter wereld. Je kunt hier genieten van miljoenen bloeiende bloemen. Het monumentale park is 32 hectare groot en heeft 15 kilometer aan wandelpad.
Wandeling: natuurlijk staan de wereldberoemde tulpen centraal. Je vindt hier meer dan 800 soorten in alle kleuren en vormen. Er zijn ook verschillende thematuinen, zoals de Reconnection garden (vol duurzame materialen), Tropical Beach garden (een relaxte sfeer tussen palmbomen, zand, een bootje en hangmatten), Culture garden (met de feestelijke kracht van kleuren) en Mystical garden (contact met de natuur dankzij mediteren, yoga en met aandacht tuinieren).

Meer info: op dit moment is Keukenhof helaas nog gesloten. Op www.keukenhof.nl vind je het actuele nieuws rondom de opening. Prijs: € 18,50 per persoon, kinderen van 4 t/m 17 jaar € 9,-

Boswachterspad Ter Apelerbossen, bij het Groningse Westerwolde

Afstand: 12 kilometer

Bijzonder: in het voorjaar bloeit de prachtige blauwpaarse sterhyacint rond het klooster Ter Apel, terwijl je langs de hele route lelietjes-van-dalen kunt spotten – en ruiken. In de oude bossen groeit salomonszegel, een plant met bijzondere witte hangende bloemen die lijken op klokjes.
Wandeling: over slingerende paden, langs beek de Ruiten Aa en door open velden. Met een beetje mazzel zie je de zeldzame, beschermde steenbraam in bloei of kom je het mooie ijsvogeltje tegen.

Meer info: www.wandelnet.nl
, zoek bij Wandelroutes op plaatsnaam Ter Apel en routenaam Boswachterspad

Wandelroute Dijkwater, Schouwen-Duiveland

Afstand: 4,3 kilometer

Bijzonder: rond mei kleuren de velden langs de route paars door de vele orchideeën, waaronder de harlekijnorchidee, die hier gewoon in het ‘wild’ groeit.

Wandelen: ben je dol op vogels? Dan kun je je hart ophalen tijdens de wandeling. Dit natuurgebied is een paradijs voor onder andere de kleine zilverreiger, lepelaar, geoorde fuut, ijsvogel en verschillende ganzen.
Meer info: www.staatsbosbeheer.nl
, zoek op ‘wandelroute Dijkwater’

Leuk voor volgend jaar

Helaas zijn veel officiële wandelingen langs de bollenvelden geannuleerd door corona. Maar bewaar ze voor volgend jaar, want wandelen langs die bontgekleurde tulpen is een feestje! Waar moet je zijn? Sassenheim, Noordwijk, Hillegom, Lisse, Limmen, Enkhuizen en de Noordoostpolder zijn de hotspots.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen