wandelroutes

De 3 leukste pelgrimstochten in eigen land

Een pelgrimstocht is van oorsprong een wandeltocht naar een plaats met een speciale godsdienstige betekenis, maar vandaag de dag draaien pelgrimstochten meer om het vinden van bezinning en rust.

Een pelgrimstocht is van oorsprong een wandeltocht naar een plaats met een speciale godsdienstige betekenis, maar vandaag de dag draaien pelgrimstochten meer om het vinden van bezinning en rust.

Pelgrims leggen lange afstanden te voet af met alleen een rugzak als bagage. Het idee is dat je -door weg te zijn van alle dagelijkse beslommeringen en in de natuur te bewegen- écht tot jezelf komt.

Gewoon in Nederland

Deze week vertellen Wanda, Samantha, Francis en Petra in Vriendin over de lange pelgrimstocht die ze hebben gelopen. Lijkt jou dat ook leuk, maar blijf je liever in Nederland? Dat kan. Ook Nederland heeft een aantal tochten. Als je het lastig vindt om lang van huis weg te gaan, kun je de route ook opdelen en iedere week of maand een stuk lopen.

De 3 leukste tochten:

1. Het Gelukkigerwijspad
Deze route is een moderne pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden Nederland. De tocht heeft als doel om het geluk te vergroten voor jezelf én voor anderen door tijdens de route opdrachten te doen rondom het delen en ontvangen van geluk. Voor € 27,50 (exclusief verzendkosten) kun je een routegids, pelgrimspaspoort en bijzondere geluksbrengers bestellen.

Meer info: gelukkigerwijspad.nl

De Walk of Wisdom
Dit is een moderne route van 136 kilometer rondom Nijmegen. Je loopt een rondje en dat is precies waar het bij een Walk of Wisdom over gaat: het inzicht dat de reis -een metafoor voor het leven zelf- belangrijker is dan de bestemming.

Voor € 28,50 (exclusief verzendkosten) bestel je de routegids, de speld met het logo van de pelgrimstocht en een pelgrimsveter. Dit is een veter waar je, telkens als je een plaats bereikt, een vogelringetje aan rijgt.

Meer info: walkofwisdom.org

Het Jabikspaad
Dit is een pelgrimsroute in Friesland, die stamt uit ongeveer 1170 toen heer Asing op boetepelgrimage werd gestuurd. Zijn reisgenote Gertrudis bereikte Santiago de Compostela. Het Jabikspaad is een op zichzelf staande route, maar kan ook het startpunt zijn van de pelgrimstocht naar de Santiago de Compostela.

Meer info: Jabikspaad.nl

Natuurlijk kun je samen met een vriendin gaan wandelen, maar als je alleen bent, komen sta je toch bewuster stil bij de pelgrimstocht. Vind je het spannend om alleen op pad te gaan? lees dan deze blogs van Wanda Wandelt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen