antwerpen met kinderen

Naar Antwerpen met kinderen: 10 leuke dingen om te doen

Hoe houd je je kinderen de hele dag zoet als je op stedentrip gaat? In Antwerpen is dat niet zo moeilijk. Deze tips zijn leuk voor de kinderen, maar je zult je zelf ook niet vervelen.

Hoe houd je je kinderen de hele dag zoet als je op stedentrip gaat? In Antwerpen is dat niet zo moeilijk. Deze tips zijn leuk voor de kinderen, maar je zult je zelf ook niet vervelen.

Heb je wel eens aan een stedentrip Antwerpen met kinderen gedacht? Het is niet te ver, maar geeft je toch een vakantiegevoel. En er is meer dan genoeg te beleven voor jong en oud. Marlous en Shirley van Gids voor het Zuiden delen hun beste tips.

1. Chocola proeven bij Chocolate Nation

Eén van de eerste dingen waar je aan denkt bij België? Chocola! Bij Chocolate Nation zie je hoe de chocola gemaakt wordt en hoe het uiteindelijk in België belandt. Verder kun je er chocoladekunstwerkjes bekijken en de geschiedenis van chocola ontdekken. Je ontdekt alles op een interactieve manier, zonder eindeloos veel bordjes te lezen. Een heuse ontdekkingstocht in de wereld van chocola. Natuurlijk moet er onderweg ook geproefd worden…

2. Stap in de wereld van stripavonturen bij Comics Station

Comics Station is een indoor pretpark volledig in het thema van Belgische striphelden. De Smurfen, Robbedoes, Suske en Wiske… Ze komen allemaal uit België.

3. Ontdek alle verscholen stripmuren

In Antwerpen is veel streetart te vinden. Een deel van de muren staat in het teken van stripverhalen. In de Antwerpen Museum App (je downloadt hem hier) kun je verschillende wandelroutes vinden, waaronder een stripwandeling. De app en de route zijn gratis en maken het makkelijk om zelf een leuke route uit te stippelen.

4. Naar het park

Na inspanning is het tijd om uit te rust in het park. De leukste parken vind je iets buiten het centrum van Antwerpen. Bij Park Spoor Noord staan in de zomer de fonteinen aan, dat geeft behoorlijk wat speelplezier. Het Boekenbergpark ligt nog iets verder uit de stad, maar heeft een heerlijke zwemvijver. Ga je voor een wandeling? Dan is Groendomein Rivierenhof een aanrader, omdat dat vrij groot is. Ook leuk: op Groendomein Rivierenhof vind je een kinderboerderij en een minigolfbaan.

5. Dieren kijken in de Zoo van Antwerpen

Vlak naast het Centraal Station (niet overslaan, want het station zit in een prachtig gebouw) vind je de Zoo van Antwerpen. Het is de oudste dierentuin van België en zelfs één van de oudste dierentuinen ter wereld. De dierentuin is niet megagroot, maar doordat hij in het hartje van de stad zit, is een bezoek makkelijk te combineren met je stedentrip.

Extra tip! Heb je een dag langer de tijd in België dan is Pairi Daiza in Brugelette (op ongeveer anderhalf uur rijden van Antwerpen) een aanrader. Deze dierentuin is in 2019 opnieuw uitgeroepen tot mooiste dierentuin van Europa.

6. Met de voetgangerstunnel onder de Schelde door

De Sint-Annatunnel ligt er met praktisch nut: de tunnel bevindt de linker- en rechteroever van Antwerpen met elkaar. Maar de tunnel is ook een avontuur voor de kinderen, helemaal onder het water door. De houten roltrappen waarmee je de tunnel ingaat, zijn nog de originele roltrappen uit 1933.

7. Het uitzicht bewonderen vanaf het dak van het MAS

Vanaf het dak van het MAS kun je het uitzicht over Antwerpen bewonderen. Wie ziet het Centraal Station als eerst? In augustus kun je met helder weer op donderdagavonden sterren kijken op het dak. De toegang tot het dak is gratis. Het museum zelf is ook superleuk voor kinderen. Er is een complete speurtocht uitgestippeld.

8. Zoekplaatje in de Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk (Sint-Paulusstraat 22) is deels een ruïne en dat maakt de kerk extra spannend. Voor kinderen is er een zoekplaatje gemaakt, wat dit misschien wel de leukste kerk van Antwerpen maakt.

9. Bekijk Antwerpen vanaf het water

Je kunt Antwerpen bekijken vanaf een boot, bijvoorbeeld met Jan Plezier. Er is een gewone rondvaartboot, maar als je honger hebt, kun je kiezen voor de pannenkoekenboot.

10. Naar het strand

Het strand? Jazeker, aan de linkeroever ligt het Sint-Annastrand. Je mag niet zwemmen in de Schelde, maar het is wel een mooie plek om van het water en het uitzicht te genieten. Er zijn veel plekken om te spelen en er zijn een aantal gezellige cafeetjes aan het water.

Beeld: Visit Flanders


In Utrecht woonden Marlous en Shirley heel dichtbij elkaar, toch leerden ze elkaar online kennen. De gemeenschappelijke deler: ze hebben allebei een Belgische vriend. Inmiddels bracht de liefde hen naar Antwerpen, waar ze bij elkaar om de hoek wonen. Op hun blog Gids voor het Zuiden nemen ze je mee naar de leukste hotspots en mooiste plekken in België. Verder delen ze de grappigste taal- en cultuurverschillen en verhalen over verhuizen naar België.