5x waarom Engeland zo leuk is

Naar Engeland op vakantie? Daar denk je misschien niet zo snel aan. Maar Vriendin’s Ella Mae ging naar de Engelse Zuidwestkust en kwam laaiend enthousiast terug. Dit zijn de redenen.

Naar Engeland op vakantie? Daar denk je misschien niet zo snel aan. Maar Vriendin’s Ella Mae ging naar de Engelse Zuidwestkust en kwam laaiend enthousiast terug. Dit zijn de redenen.

1. Het eten

De Engelsen hebben geen beste reputatie als het om eten gaat. Denk aan fish ’n chips: slappe patat met een gefrituurd visje, geserveerd in een krant en rijkelijk besprenkeld met azijn. Maar die reputatie is niet terecht. De laatste jaren hebben geweldige tv-koks zoals Jamie Oliver, Gordon Ramsay en Nigella Lawson het niveau flink opgeschroefd. Ik heb in ieder geval nog nooit eerder zo lekker Japans gegeten als in Engeland.

Ik at bij restaurant Kuku in Plymouth, waar ze zo’n uitgebreide menukaart hebben dat ik het lastig vond om te kiezen. Waarna de ober voorstelde om dat voor mij te doen, en mij daarna allemaal kleine gerechten voorschotelde: van verse sushi tot fantastische rauwe zalm en dungesneden vleesreepjes in een tongstrelend sausje.

Maar ook in de pubs kun je heerlijk eten. En dan heb ik het nog niet gehad over het geweldige Engelse ontbijt van gebakken eitjes, spek, een worstje en witte bonen in tomatensaus. Dat moet je natuurlijk niet elke dag eten, anders kom je tonnetjerond weer terug in Nederland. Maar begin je de dag met een geroosterd broodje met marmelade of Marmite, dan kun je ’s middags natuurlijk heerlijk zondigen met een high tea of een Devon cream tea.

Ik maakte ook een video van mijn reis, bekijk deze hieronder. Tekst gaat verder onder de video.

2. De Engelsen

Ze zijn beleefd, grappig, gezellig en altijd in voor een praatje. Begin over het weer of Brexit en je bent in gesprek. Ik werd een paar keer aangesproken door Engelsen die in de gaten hadden dat ik ‘van het continent’ kwam. Ze hadden tegen de Brexit gestemd en vonden het vreselijk dat ze ons waarschijnlijk moesten verlaten. Zo’n gesprek begint gewoon op straat of in de pub.

3. De supermarkten

Zulke supermarkten hebben we hier in Nederland niet! Ik bezocht een gigantische Tesco met twee verdiepingen die 24/7 open is. Het is heerlijk om je te verbazen over de gangpaden vol varianten van één product. Chips bijvoorbeeld, koekjes, of ontbijtgranen. Ik bleef vooral hangen bij de afdeling chocolade en nam wat dingen mee naar huis die we hier niet hebben: tea cakes, caramel shortcakes, chocoladerepen met noten en rozijnen. Allemaal even heerlijk. Ja, een Engelse supermarkt is eigenlijk een uitje op zich.

4. De pubs

Je móet in Engeland een keer naar een pub. Gewoon, om een van de vele biertjes te drinken die daar aan de tap geschonken worden. Probeer eens cider, een lokaal gebrouwen biertje, of Guinness. Vraag wel om een klein glas, anders krijg je automatisch een pint.

In een pub kun je ook fantastisch eten. Het menu varieert, je kunt er meestal terecht voor een broodje kaas, maar soms ook voor steak, pie of een pan mosselen. Ik lunchte in een beroemde, eeuwenoude pub, The Anchor Inn in Cockwood, met uitzicht over bootjes in water dat droog begon te liggen. Onvergetelijk! Overigens: niet in alle pubs worden kinderen toegelaten, het is handig om dat van tevoren te checken. In The Anchor Inn zijn ze van harte welkom!

5. Kindvriendelijk

Je kunt in Engeland veel leuke dingen doen met je kinderen. Fossielen zoeken op het strand, een uitje naar een kasteel of een tochtje met een platbodem – waarbij kinderen ook aan het roer mogen staan of helpen om de zeilen te hijsen. Een bezoek aan de grot in Torquay, Kent’s Cavern, is ook een fijn uitje. Tip: de grot is een stuk rustiger als de zon schijnt. Net als het grootste zeeaquarium van Engeland in Plymouth, het National Marine Aquarium. Wat me brengt op een ander hoogtepunt van mijn bezoek aan Engeland: de pinguïns voeren in Living Coasts, een dierentuin voor zeedieren. Ook leuk voor volwassenen!

Meer leuke redenen om naar Engeland te gaan én handige tips, vind je nu in Vriendin 18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen