Leuke dingen doen

Dure maand achter de rug? Lees dan deze handig bespaartips

Fijn na een maand big spenden en ook tijdens de rest van het jaar: in Vriendin 1 delen we slimme tips waardoor je weer wat ruimer in je portemonnee komt te zitten.

Hieronder delen we onze budgettips!

1. Bedenk een doel om voor te sparen

Uit onderzoek blijkt dat sparen voor een doel beter werkt dat sparen om iets achter de hand te hebben. Toch sparen de meeste mensen (59%) voor ‘je weet maar nooit’. Daarna volgen sparen voor vakanties (30%) en de auto (21%).

2. Ga met beperkt geld de deur uit

Cashgeld geef je minder makkelijk uit dan een pinbedrag, omdat je het letterlijk uit je portemonnee ziet verdwijnen. En als je niet te veel cash meeneemt, geef je nóg minder uit. Tip: Pin een vast bedrag per week voor huishoudelijke uitgaven. Op is op.

3. Stop de diepvries vol en zet de koelkast niet te koud

Zo kost het minder energie om hem koud te houden. Heb je geen kliekjes of diepvriesproducten? Opvullen met kranten kan ook. Stel de koelkast niet té koud af. Dit scheelt op de lange termijn veel energie en dus geld.

4. Spaar kleingeld op

Haal al het kleingeld steeds uit je portemonnee en stop dit in een spaarpot. Als deze vol zit, breng je het naar de bank en stort je het op je (spaar)rekening. Let wel op, bij veel banken betaal je per storting.

5. Kleiner boodschappen doen

Neem het kleine mandje in de supermarkt. Want een grote mand of kar ben je geneigd om te vullen, waardoor je meer koopt dan je bedoeling was.

6. Beleg met je wisselgeld

Met de app Peaks kun je met wisselgeld beleggen in duurzame indexfondsen. Stel, je pint een kopje koffie van € 2,70. Dan komt er automatisch € 0,30 op je Peaks-account. Voorlopig kan dit alleen met een Rabobank-rekening. Je kunt ook bijvoorbeeld wekelijks (vanaf) € 1,- beleggen, dat kan met alle bankrekeningen.

Bronnen: Nibud, De supermarkt survivalgids, van Teun van de Keuken

Meer geluk voor je geld

Bedenk waar je je geld aan uitgeeft. Geld uitgeven aan ervaringen (vakantie, bioscoop, uit eten, concert) levert je meer en langer geluksgevoel op dan geld uitgeven aan spullen. Dit komt door het sociale element. Wanneer je ervaringen deelt met vrienden, familie en zelfs met vreemden, levert je dat gelukzalige herinneringen op.

Meer tips om slim te (be)sparen vind je in Vriendin 1.

Lezeressen vertellen: hier geef ik mijn geld aan uit

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Instagram