Uitpuilende koelkast na de kerst? Zo geniet je van je kerstkliekjes

De kerstdagen zitten erop. De buik is rond, de energie bijna op… en de koelkast? Die heeft een inhoud waar de plaatselijke supermarkt nog jaloers op zou zijn. Restjes vlees, groenten, halve toetjes, een verdwaald stukje stokbrood… het voelt zonde om weg te gooien, maar overweldigend om iets van te maken. De oplossing: Derde Restdag op 27 december. De dag waarop leftovers centraal staan en stress plaatsmaakt voor gezelligheid en een opgeruimde koelkast.


Kerst Schoonfamilie

Van chaos naar overzicht

Voordat het feest kan beginnen, is het tijd om orde te scheppen. Trek alle kerstkliekjes uit de koelkast en spreid het uit op het aanrecht. Check wat nog goed en veilig is en gooi twijfelgevallen zonder schuldgevoel weg, het laatste dat je wil is ziek in bed belanden. Sorteer de restjes per soort: groenten bij elkaar, vlees en vis apart, sausjes, brood en toetjes. Zodra alles zichtbaar is, krijg je meteen inspiratie. En stiekem voelt die lege plank al als een klein succes.

Kerstkliekjes? Maak er een tapasavond van

In plaats van nog een zwaar driegangendiner, maak van de leftovers een laagdrempelige, gezellige maaltijd: verwarm de overgebleven kerstkliekjes en presenteer ze in kleine schaaltjes. Snijd grotere stukken vlees en groenten in hapklare stukjes en verwarm ook het broodje kort in de oven. Dek de tafel gezellig met kaarsjes, servetjes en laat een beetje kerstdecoratie achter voor sfeer. Zo voelt het niet als ‘opeten wat er nog ligt’, maar als een echte tapasavond, met als thema: niets verspillen en alles proeven.

Samen maken we er een feestje van

Derde Restdag leent zich perfect voor een sociale twist. Laat gezinsleden hun favoriete restje claimen om te serveren, bedenk samen met je partner een nieuw gerecht van de leftovers of vraag vriendinnen iets mee te nemen voor een verrassend buffet. Juist het rommelige en onvoorspelbare maakt het leuk. Gezelligheid en samen lachen zijn veel belangrijker dan perfecte presentatie.

Restjesroulette: spelenderwijs tegen verspilling

Om het nog leuker te maken, kan de chaos worden omgetoverd tot een spel: schrijf alle restjes op briefjes, van aardappelpuree en kaassaus tot gegrilde groenten en kip, en laat iedereen drie ingrediënten trekken. Daarmee maak je een mini-gerecht, waarna je elkaars creaties proeft en de ‘Restjesheld van het jaar’ kiest. Gegarandeerd plezier en bijna niets belandt in de prullenbak.

Koelkast en hoofd winterklaar maken

Na het eten is het tijd voor een kleine reset. Gooi lege verpakkingen weg, maak planken schoon en zet alles wat nog gebruikt wordt overzichtelijk terug. Zo voelt Derde Restdag niet alleen als een gezellige eetdag, maar ook als een frisse start voor de rest van de winter.

Extra tip: denk ook buiten je keuken

Restjes zijn niet alleen thuis een ding. Ook winkels en restaurants hebben vaak overschot na de feestdagen. Apps zoals Too Good To Go bieden verrassingspakketten met producten die anders weggegooid zouden worden. Zo geniet je van lekker eten en help je voedselverspilling tegen te gaan.

Beeld: Getty Images

Bron: Too Good To Go

LEES OOK

Lees meer Lifestyle
Kerst
112025 Vriendinclub 820x270

Uit andere media


Yentl Spijk

Yentl Spijk is freelance redacteur bij Vriendin. Op Instagram heeft zij een eigen community opgebouwd om anderen te inspireren om in zichzelf te blijven geloven. In 2023 bracht Yentl haar eerste roman 'Unhappy Single' uit, en eind 2024 slingerde zij haar bundel 'Good Morning' de wereld in. In haar vrije tijd maakt ze graag nieuwe herinneringen met haar gezin en doet ze haar best om haar ontembare reislust de baas te blijven.

Meer van Yentl