Ontwerp Zonder Titel (68)

Sociale angst en de feestdagen: tips om er beter mee om te kunnen gaan

Heb je last van sociale angst? In dit artikel geven we een aantal tips om hier tijdens de feestdagen beter mee om te kunnen gaan.

1. Meditatie

Sociale angst, in tegenstelling tot paniek, ontstaat vaak niet in één keer. Je voelt je al onrustig voordat je naar dat kerstdiner of dat feestje moet. In plaats van de spanning alsmaar op te laten lopen, kun je beter eerst een moment van rust inplannen. Meditatie kan daarbij helpen. Is meditatie niet zo jouw ding? Probeer dan eens simpele ademhalingsoefeningen of kijk een serie waarbij je altijd moet lachen. Bespreek je angst eventueel met je partner of een vriend(in).

2. Affirmaties

Bij affirmaties kies je één zin of meerdere zinnen die bij je passen. Bijvoorbeeld: ‘hoe deze avond ook loopt. Ik blijf ontspannen.’ Probeer deze zin te herhalen op momenten dat je het moeilijk hebt. Hoe vaker je het zegt, hoe eerder je het gaat geloven en je lichaam tot rust komt.

3. Vraag een vriend(in) mee

Ben je vrijgezel en ben je uitgenodigd voor een aantal grote familiefeesten waar je bijna niemand goed kent? Vraag dan aan de gastvrouw/gastheer of je een vriendin mee mag nemen. Zij weet wat jij lastig vindt en zo heb je altijd iemand om op terug te vallen als je het even moeilijk hebt.

Lees ook: Vrouw op TikTok deelt geniale tip om kerstverlichting snel en makkelijk in je boom te hangen

4. Maak een plan

Waarschijnlijk maak je je voor de feestdagen al veel zorgen. Wat moet ik aan? Wat als niemand met me praat? Wat als ik blokker en niet meer weet wat ik wil zeggen? etc. Deze gedachtes leiden tot chaos in je hoofd. Verminder de chaos door een plan te maken. Leg je kleding alvast klaar, bedenk gespreksonderwerpen waar je graag over praat en spreek met jezelf af dat je soms best even mag blokkeren. Je kunt altijd tegen je gesprekspartner zeggen dat je hier later nog even op terugkomt. Word het je echt even te veel? Ga jezelf even opfrissen op het toilet of maak een korte wandeling.

5. Vier je successen

Het is niet niks om de feestdagen door te komen terwijl je last hebt van sociale angst. Maak achteraf een lijstje met alle dingen die je hebt bereikt en probeer écht trots op jezelf te zijn. Dit heb je toch maar mooi geflikt.

Lees ook: Hanneke verdronk bijna als vijfjarig meisje: ‘De waterangst is nooit weggegaan’

Foto: GettyImages
Bron: TheEveryGirl

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.