Placeholder

Kerst met Vriendin: recept voor Amerikaanse gemberkoek-mannetjes

Heerlijk: met Kerst komt de familie langs. Verwen iedereen met een heerlijk vers koekje, warm uit de oven. Oefen het recept alvast dit weekend, dan weet je zeker dat ze rond de kerstdagen ook lukken (en heb je een goed excuus om lekker te bakken).

Heerlijk: met Kerst komt de familie langs. Verwen iedereen met een heerlijk vers koekje, warm uit de oven. Oefen het recept alvast dit weekend, dan weet je zeker dat ze rond de kerstdagen ook lukken (en heb je een goed excuus om lekker te bakken).

Dit heb je nodig: (25 koekjes)

-400 g bloem
-1,5 tl bakpoeder
-1 el koekkruiden
-75 g boter, op kamertemperatuur
-150 g bruine suiker
-1 ei (maat L)
-100 g stroop
-1 tl vanille-extract
-100 g poedersuiker-

Extra nodig:
-mixer gemberkoekman-uitsteker van 12 cm
-bakplaat
-bakpapier

Aan de slag! 
Zeef de bloem boven een kom en meng het bakpoeder en de koekkruiden erdoor. Mix in een andere kom de boter, suiker en het ei in 5 minuten tot een romige crème. Mix de stroop en vanille erdoor en voeg het bloemmengsel en een 1/2 theelepel zout toe. Spatel alles tot een glad, dik beslag. Verdeel het deeg in tweeën en vorm er platte ‘ballen’ van. Wikkel ze in plastic folie en druk ze nog verder plat. Laat het deeg 2 uur rusten in de koeling totdat het stevig is. Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak van een 1/2 cm. Steek er mannetjes uit met de steker en leg er een aantal naast elkaar op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Plaats in de oven en bewaar de rest van de nog ongebakken koekjes in de koeling. Gaar de mannetjes 10 minuten tot ze iets zijn gerezen en lichtbruin van kleur zijn. Laat ze even afkoelen en leg op een rek om helemaal af te koelen. Bak zo ook de overige koekjes. Meng de poedersuiker met een eetlepel water tot een gladde fondant. Maak een spuitzakje van bakpapier, schep de fondant erin en versier hiermee de mannetjes. Laat de fondant uitharden en serveer.

Bereidingstijd: 30 minuten 
Wachttijd: 2 uur
Oventijd: 10 minuten

Tip: deze koekjes zijn leuk om met je kinderen te maken. Je kunt van deze koekjes ook een leuke slinger maken, kijk maar hieronder. Bron & foto: Donnahay.com

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur en foodstyling: Eke Marien.


Doe mee aan Vriendin’s kerstactie en win 5x een planner van Milly Pie (t.w.v. € 49,95)

In al onze artikelen op Vriendin.nl/kerst (dus ook in dit artikel) verstoppen we kerstbomen. Tel jij hoeveel kerstbomen we in alle kerstartikelen verstopt hebben? Dan kun je een prachtige planner van Milly Pie winnen! Lees hier meer over deze winactie.