zuurkool

7x waarom zuurkool zo ontzettend gezond voor je is

Je houdt ervan of je vindt het hartstikke vies: zuurkool. Eén ding is zeker: deze groente heeft fantastische gezondheidsvoordelen.

1. Voedzaam

Zuurkool is erg voedzaam en dit komt voornamelijk doordat het gefermenteerd is. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om voedingsmiddelen te maken. Hierdoor ontstaat de groei van gunstige probiotica en deze bacteriën zijn erg goed voor je gezondheid. De darmen kunnen bijvoorbeeld de vitamines en mineralen beter opnemen.

2. Spijsvertering

De probiotica in zuurkool kunnen je darmflora herstellen nadat je bijvoorbeeld een antibiotica hebt geslikt. Zuurkool kan verschillende darmklachten, zoals winderigheid, diarree en obstipatie, doen verminderen. Zuurkool verbetert je spijsvertering en zo je algehele gezondheid.

3. Immuunsysteem

Doordat je darmgezondheid verbetert, zal ook je immuunsysteem sterker worden. Ook kan het eten van zuurkool, de kans op infecties, zoals een verkoudheid, verminderen. Zuurkool bevat namelijk ook veel ijzer en vitamine C.

Lees ook: Zó ongezond (en hartstikke misleidend) zijn groentewraps

4. Afvallen

Zuurkool kan ook een positief effect hebben op je gewicht. Dit komt deels doordat zuurkool vezelrijk is, waardoor je je langer verzadigd voelt. Daarnaast zou probiotica ook een rol spelen in het afvalproces. Hoe dit precies zit, is nog niet helemaal duidelijk.

5. Hersenen

Zuurkool heeft een positieve invloed op stress en verbetert de gezondheid van je hersenen. Dit komt doordat de hersenen en je darmen nauw verbonden zijn met elkaar. Als je darmen in balans zijn, zal dit je humeur ten goede komen.

6. Hartgezondheid

Probiotica, die dus ook in zuurkool zit, kan je bloeddruk verlagen en de gezondheid van je hart verbeteren. Dit komt onder andere doordat zuurkool vezelrijk is en dus veel probiotica bevat. Daarnaast bevat zuurkool vitamine K2, wat het risico op hartziektes verkleint.

7. Sterke botten

De vitamine K2 in zuurkool, activeert twee eiwitten die zich aan calcium binden. Door regelmatig zuurkool te eten, verbeter je dus de gezondheid van je botten.

Vriendin’s favoriet

Ontdek de kunst van snel en gezond koken met Gezonde 20 minuten recepten. Dit kookboek biedt meer dan 140 verrassende gerechten die binnen no-time op tafel staan, perfect voor wie weinig tijd heeft maar toch gezond wil eten. Sinds 2015 zijn er meer dan 120.000 huishoudens met de boeken van Jasper Alblas aan de slag gegaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Oui oui: dít zijn de gezondheidsvoordelen van een croissantje als ontbijt

Foto: GettyImages
Bron: Ahealthylife.nl

Jasper Alblas