toilet vaak poepen vaker poepen

Zó kan je aan je ontlasting zien of je wel of niet gaat afvallen

Het blijft gissen waarom je bij het ene dieet wel afvalt en bij het andere niet. Toch blijkt het antwoord dichterbij te zijn dan je denkt. Letterlijk.

Onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen heeft namelijk aangetoond dat je ontlasting uitsluitsel kan geven.

Studie

Voor de studie werden 54 mensen gevolgd, waarvan 31 de opdracht kregen om het ‘New Nordic Diet’ uit te proberen. Dit is een streng Deens dieet dat rijk is aan fruit, groenten, granen en vezels. De andere 23 deelnemers volgden het ‘Average Danish Diet’ dat meer rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen en vlees.

Resultaat

Na 26 weken was te zien dat de personen die het strenge dieet hadden gevolgd ongeveer 3,5 kilo kwijt waren. De andere mensen waren gemiddeld 1,7 kilo verloren. Toch waren onderling grote verschillen te zien. Zo vielen mensen die evenveel aten niet evenveel af. Dit bleek alles te maken te hebben met de darmbacteriën.

Mensen met veel prevotella intermedia-bacteriën in hun ontlasting bleken makkelijker af te vallen dan degene met weinig van deze bacteriën. Zij hadden juist veel bacteroides fragilis in hun ontlasting. De onderzoekers concludeerden dan ook dat de darmflora voor een groot deel bepaalt of je wel of niet afvalt.

Advies

Het advies? Probeer verschillende diëten uit tot je eentje hebt gevonden die bij je past. Wat voor jouw vriendin goed werkt, hoeft dus niet per se bij jou te werken.

Bron: Medical News Today.
Foto: Getty Images

Lees ook: waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent’

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.