Symptomen die wijzen op een blaasontsteking

Dít moet je doen bij een blaasontsteking en zó kun je het voorkomen

Pijn in je buik of onderrug, een brandend gevoel tijdens het plassen en steeds de aandrang hebben om te plassen: het zijn allemaal symptomen van een blaasontsteking. In dit artikel leggen we je uit waar je een blaasontsteking nog meer aan kunt herkennen, hoe je het kunt voorkomen en wat je ertegen kunt doen.

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is de binnenkant van je blaas ontstoken door bacteriën die via de plasbuis in je blaas terecht zijn gekomen. Deze bacteriën gaan aan de binnenkant van je blaas, zitten waardoor hij ontstoken raakt. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een bacterie die voorkomt in je darmen en rond je anus. Blaasontstekingen komen het vaakst voor bij vrouwen doordat de uitgang van de plasbuis bij hen dichter bij de anus ligt dan bij mannen en doordat de plasbuis bij vrouwen korter is. 

Symptomen van een blaasontsteking

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een blaasontsteking. Zo kan plassen pijn doen en branderig aanvoelen, heb je steeds de aandrang om te plassen, maar plas je steeds kleine beetjes en kan je urine sterk of vies ruiken. Daarnaast kan het gevoel dat je moet plassen al pijn doen en kun je last hebben van pijn in je onderbuik of onderrug. 

Lees ook: 9 feiten en fabels over blaasontsteking

Wat te doen bij een blaasontsteking?

Soms gaat een blaasontsteking vanzelf weer over. Als je er niet heel veel last van hebt kun je een aantal dingen doen:

  • Drink minstens twee liter (water) per dag. Dit zorgt ervoor dat je veel moet plassen, waardoor je de blaas schoonspoelt. 
  • Als je klachten niet ernstig zijn, maar wel aanwezig zijn kun je paracetamol slikken tegen de pijn. 
  • Plas goed uit zodat er geen urine achterblijft in je blaas. Dit kan natuurlijk pijnlijk zijn, maar het is toch beter om hier goed op te letten. 

Wanneer je veel last hebt van klachten of als de klachten (na een week) niet over zijn, kun je een aantal dingen doen:

  • Laat je urine controleren bij de huisarts om erachter te komen of je een blaasontsteking hebt. 
  • Bij heftige klachten of als je meer dan een week last hebt van klachten, schrijft je huisarts een antibioticakuur voor. Maak deze helemaal af, ook wanneer je geen klachten meer hebt. 
  • Mannen en kinderen krijgen bij een blaasontsteking meteen een antibioticakuur mee. En ook vrouwen die zwanger zijn, een verminderde weerstand hebben of afwijkingen hebben aan de urinewegen, krijgen direct een antibioticakuur. 

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is voorkomen veel beter dan genezen. En bij een blaasontsteking zijn er gelukkig een aantal manieren om het tegen te gaan. Zo is het ten eerste belangrijk om minimaal twee liter (het liefst water) per dag te drinken. Zorg er daarnaast voor dat je je plas niet ophoudt en plas je blaas helemaal leeg. Plas ook altijd na het vrijen, zodat je de bacteriën die tijdens het vrijen in je plasbuis zijn gekomen, eruit plast. Ook het drinken van cranberrysap kan helpen om een blaasontsteking te voorkomen. 

Bron: Artsenzorg.nl, Thuisarts
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.