Ontwerp Zonder Titel 2021 03 08t170732.094

Waarom het juist goed is om af en toe ongezond te eten

Kun jij ook zo genieten van een pizza of een reep chocolade? Wij vertellen je waarom het juist goed is om af en toe iets ongezonds te eten.

1. Hormonen

Er zijn twee hormonen die een grote invloed hebben op jouw hongergevoel, namelijk ghreline en leptine. Ghreline stimuleert het hongergevoel, terwijl leptine het hongergevoel juist onderdrukt. Als je op dieet bent, verandert de hoeveelheid ghreline en leptine. Vooral als je langere tijd je calorie-inname beperkt, zal de hoeveelheid leptine afnemen. Je zult dan dus onbedoeld meer honger krijgen. Door het eten van een koolhydraatrijke maaltijd, worden de twee hormonen weer in balans gebracht.

2. Beloning

Let jij al een aantal weken goed op je voeding en sport je regelmatig? Dan mag je jezelf echt wel eens belonen. Of je dit nu doet door het kopen van een nieuwe broek of jezelf trakteert op een stukje taart, maakt niet zo veel uit. Uit onderzoek blijkt dat jezelf belonen een effectieve strategie is als je een bepaald doel wilt bereiken.

Lees ook: Wil jij graag wat kilo’s kwijt? 31 dieettips die wél werken

3. Snaaibuien

Juist door jezelf bepaalde maaltijden of voedingsmiddelen te ontzeggen, krijg je er meer trek in. Dit kan ertoe leiden dat je steeds meer gaat snaaien. Door jezelf eens in de zoveel tijd iets lekkers te gunnen, zul je er meer van genieten en minder snaaien.

4. Alles of niets

Vaak kiezen mensen bij het volgen van een dieet voor de alles of niets strategie. Dit betekent dat je alleen maar gezond eet en jezelf alle ongezonde dingen ontzegt. Juist door jezelf af en toe wél dat glaasje wijn of die zak chips te gunnen, zul je op de lange termijn een gezonde leefstijl kunnen volhouden.

Lees ook: Dit zijn dé dieettrends van 2021: welk dieet past het beste bij jou?

Foto: GettyImages
Bron: Legionathletics.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen