Dít is waarom je buikpijn krijgt van ui, prei en knoflook

Vervelend: dít is waarom je buikpijn krijgt van ui, prei en knoflook

Misschien herken je het wel: na het eten van een lekkere maaltijd krijg je plotseling veel last van je buik, een opgeblazen gevoel en winderigheid. De kans is groot dat je gevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen, zoals ui, prei en knoflook. 

Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan, maar het zou kunnen dat je niet goed tegen deze smaakversterkers kunt. Hoe dat zit, leggen we je uit. 

Fructanen

Na het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan het zijn dat je last krijgt van buikpijn, winderigheid, brandend maagzuur of problemen met je stoelgang. Deze klachten ontstaan vaak na het eten van voeding waar fructanen in zitten. Dat zijn koolhydraten die door je lichaam lastig verteerd kunnen worden. Om dit op te lossen zetten je darmbacteriën de fructanen om naar andere stoffen en hier komen gassen en zuren bij vrij. 

Welke voedingsmiddelen bevatten fructanen?

Fructanen komen in veel voedingsmiddelen van nature voor. Zoals in groente, fruit, peulvruchten en graanproducten. Je kunt denken aan producten zoals ui, knoflook, prei, aardperen, artisjokken, bieslook, doperwten en asperge. Een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld in kruidenmixen, kan al zorgen voor verschillende buikklachten. En ieder persoon reageert ook anders op de verschillende voedingsmiddelen. 

Lees ook: Last van een opgeblazen gevoel? Déze 5 yoga poses kunnen helpen

Gezondheidsvoordelen

Zijn fructanen dan per definitie slecht voor je? Nee, fructanen hebben ook een aantal gezondheidsvoordelen. Zo kan een hoge inname van vezels zoals fructanen, je beschermen tegen aandoeningen als een hoge bloeddruk, diabetes en obesitas. 

Wat kun je doen? 

Er precies achterkomen op welke voedingsmiddelen je reageert is vaak lastig. Toch kun je een aantal dingen doen. Bekijk bijvoorbeeld per etenswaar of je last krijgt van klachten. Daarnaast kan het helpen om de voedingsstoffen te vermijden en om rustig te eten, hoeveelheden te verminderen en porties over de dag te verspreiden. Beweeg voldoende en eet en drink genoeg. Heb je vaak last van maag- en darmklachten? Neem dan contact op met de huisarts. 

Bron: Intoleran.com, Margriet
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.