vertrouwen

7 tips om het vertrouwen in jullie relatie te versterken

Vertrouwen ligt aan de basis van een goede liefdesrelatie. Met déze tips versterk je het vertrouwen ongetwijfeld.

1. Probeer er altijd te zijn voor je partner

Het leven is niet altijd even rooskleurig en soms zullen er lastige periodes zijn. Voor je relatie is het belangrijk om er echt te zijn voor je partner. Zorg ervoor dat de emoties van je partner voor jou een prioriteit zijn. Als je partner doorkrijgt dat je zijn of haar emoties ziet en hier ruimte en tijd voor maakt, ontstaat er vertrouwen.

2. Toon betrokkenheid

Niets is erger dan je gevoelens delen en opmerken dat er niet echt naar je wordt geluisterd. Als je weinig interesse toont in je partner, zal hij of zij je ook minder snel vertrouwen. Probeer zowel verbaal als non-verbaal te laten merken dat je luistert naar wat je partner te zeggen heeft.

3. Probeer consistent te zijn

Een relatie voelt niet zomaar ineens vertrouwd. Dit zal alleen gebeuren als jullie ervaren dat jullie altijd op elkaar kunnen rekenen. Zelfs als er stress en onzekerheid heerst. Door consistent te zijn en herhaaldelijk te laten zien dat je er ook op moeilijke momenten voor je partner bent, ontstaat er vertrouwen.

Lees ook: Je zelfvertrouwen vergroten? Zó pak je dat aan

4. Toon je kwetsbaarheid

Om vertrouwen in een relatie te kweken, moeten jullie kwetsbaar durven te zijn. Dit voelt in het begin misschien wat ongemakkelijk, maar door dit toch te doen zullen jullie uiteindelijk meer vertrouwen in elkaar krijgen.

5. Maak tijd voor je partner

De wijze waarop jullie tijd met elkaar doorbrengen is belangrijk. Natuurlijk is het fijn om ’s avonds samen op de bank te ploffen (mét telefoon), maar probeer ook af en toe te experimenteren. Maak een wandeling of plan een weekendje weg. Hierdoor wordt de kans groter dat jullie andere gespreksonderwerpen zullen aankaarten en jullie band versterkt.

6. Geef je persoonlijke grenzen aan

Natuurlijk vind je het heel fijn om tijd door te brengen met je partner, maar het is minstens net zo belangrijk om wat tijd voor jezelf te hebben. De een heeft meer tijd voor zichzelf nodig dan de ander. Geef al in een vroeg stadium van je relatie aan wat je persoonlijke grenzen zijn. Op die manier zullen jullie ook minder snel in een conflict raken.

7. Respecteer de ander

Dit laatste punt lijkt erg vanzelfsprekend, maar is wel erg belangrijk voor het vertrouwen in jullie relatie. Het uiten van kritiek of het betuttelen van je partner kan namelijk onschuldig beginnen, maar snel serieuzere vormen aan gaan nemen. Soms is het handig om te bespreken wat je wel en niet tolereert in jullie communicatie of tijdens een conflict. Probeer hierbij ook altijd bij je eigen standpunt te blijven.

Lees ook: Wil je graag wat meer zelfvertrouwen? Volgens onderzoekers zou je dít moeten doen

Foto: GettyImages
Bron: Womenshealthmag.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.