Vrouw (12)

Ben je verlegen? Met deze 5 tips kun je het verminderen

Knoop je nooit eens een gesprekje aan omdat je verlegen bent? Zonde! Gelukkig kun je eraan werken. Wij delen een paar handige tips.

1. Je bent verlegen, nou en?

Als je verlegen bent, schaam je je daar vaak voor. En dat maakt je verlegenheid alleen maar erger. Bovendien is het helemaal niet nodig! Een presentatie houden, nieuwe mensen ontmoeten of aangesproken worden door een onbekende is voor iedereen spannend. Ook die arrogante, zogenaamd zelfverzekerde collega is diep van binnen af en toe net zo onzeker als jij. Stop dus met jezelf en je verlegenheid te verbergen. Besluiten dat je mag zijn zoals je bent, neemt al veel spanning weg.


2. Denk positief

Dat je je in bepaalde situaties ongemakkelijk voelt, komt niet door de situatie zelf, maar door je gedachten. Straks zeg ik iets stoms, bijvoorbeeld, of: ze vinden me vast raar. Verander je je gedachten, dan verandert je gevoel vanzelf mee. Komt er een spannende situatie aan, onderzoek je gedachten daarover dan eens. Hoe groot is de kans dat je iets stoms zegt? En hoe erg zou dat zijn? Misschien lukt het je gedachten te vervangen door andere, zoals: het kan heel leuk zijnom nieuwe mensen te ontmoeten.

3. Toon interesse

Door je verlegenheid ben je meestal erg bezig met hoe je overkomt. Leid jezelf af door te focussen op je gesprekspartner. Mensen vinden het prettig als iemand oprechte interesse toont. Bedenk eventueel van tevoren een paar onderwerpen (een film die je zag, een goed boek, je werk). Of begin met een compliment; daarmee breek je het ijs gegarandeerd. Kijk je gesprekspartner aan en tover een glimlach op je gezicht. Dan gaat de rest vanzelf.

4. Wees trots

Verlegenheid heeft te maken met onzekerheid: je voelt je minder dan een ander, of bent bang dat de ander zo over je denkt. Probeer dat idee los te latenen juist trots op jezelf te zijn. Vier iedere overwinning die je op jezelf behaalt, en sla die momenten op in je geheugen. Elke keer als je iets nieuws of spannends moet doen, kun je terugdenken aan zo’n succesmoment. Dat geeft direct zelfvertrouwen.

5. Begin met één gesprekje

Door ‘enge’ situaties te vermijden, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Hoe spannend het ook is, daag jezelf uit. Begin klein: spreek uit jezelf iemand aan, bijvoorbeeld de receptioniste op je werk, de buurvrouw, de juf van je kind. Lukt het niet meteen? Blijf rustig proberen. Geef jezelf een compliment voor elk gesprekje dat je op gang brengt, hoe klein ook. De volgende stap: een ónbekende aanspreken. Lukt dat ook? Goed bezig! Wie weet kun je straks zonder gêne een praatje houden voor een paar collega’s… 

Lees ook: Wil je graag wat meer zelfvertrouwen? Volgens onderzoekers zou je dít moeten doen

Foto: Getty Images