De beste voedingsmiddelen bij een verkoudheid

Verkouden? Déze voedingsmiddelen kun je het beste eten

De ‘r’ zit in de maand, wat betekent dat een verkoudheid op de loer ligt. In veel gevallen is een verkoudheid vooral vervelend, maar kom je er wel goed doorheen. Toch kun je je er ook flink ziek door voelen. Natuurlijk zijn er verschillende middeltjes tegen een verkoudheid, maar wist je dat er ook voedingsmiddelen zijn die je sneller van een verkoudheid af kunnen helpen? 

Déze voedingsmiddelen helpen je sneller van een verkoudheid af.

Vitamine C

Dat we voldoende groente en fruit moeten eten is natuurlijk geen nieuws, maar wist je dat je er bij een verkoudheid goed aan doet om extra vitamine C binnen te krijgen? Vitamine C is namelijk een echte ‘weerstandsvitamine’ die de vorming van witte bloedcellen stimuleert. Witte bloedcellen zijn belangrijk voor je immuunsysteem. Daarom is het goed om zoveel mogelijk groente en fruit te eten met veel vitamine C. Denk bijvoorbeeld aan rozenbottel, witlof, kiwi, paprika en broccoli. 

Zink

Tijdens een verkoudheid is het goed om voeding te eten dat rijk is aan zink. Zink is een mineraal dat belangrijk is voor onder andere je immuunsysteem en kan de duur en de ernst van milde ziektes zoals een verkoudheid verminderen. Wanneer je verkouden bent maakt je lichaam cytokines aan. Dat zijn moleculen die nieuwe ontstekingen kunnen veroorzaken. Zink remt de aanmaak van cytokines, waardoor je minder snel en minder lang ziek wordt. Je krijgt het mineraal vooral binnen uit eiwitten in vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten en lever. Maar ook bonen, noten, zaden, haver, zilvervliesrijst, en pompoen zijn rijk aan zink.

Kippensoep

Kippensoep staat natuurlijk al lang bekend als de perfecte maaltijd om te eten wanneer je ziek bent. De warme soep verzacht je keel en opent je neus weer een beetje. Kippensoep heeft zelf geen invloed op het verkoudheidsvirus, maar het kan de symptomen wel verminderen. Ga dus de keuken in en maak een lekker kippensoepje voor jezelf met extra veel groenten. 

Lees ook: Kun je sporten met een verkoudheid? Dít zegt een expert

Noten en zaden

Noten en zaden zitten boordevol voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten en gezonde vetten. Ook bevatten ze veel belangrijke vitamines en mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Deze stoffen zijn allemaal belangrijk voor je lichaam om ziektes te bestrijden. Dus ben je verkouden en heb je zin in een tussendoortje? Pak dan zeker een handje noten. 

Knoflook

Ben je een liefhebber van knoflook? Gooi dan zeker nog een extra teentje door je maaltijd, want knoflook is namelijk goed om te eten tijdens een verkoudheid. Het is een natuurlijk antibacterieel middel en als je het fijnmaakt komt het geneeskrachtige stofje allicine vrij. Wanneer je dit binnenkrijgt verdunt allicine het slijm in je neus en verzacht het de ontsteking van je luchtwegen.

Eiwitten

Het kan tijdens een verkoudheid zeker geen kwaad om wat extra eiwitten binnen te krijgen. Je lichaam heeft eiwitten namelijk nodig om cellen te produceren, zoals de anti-lichamen en enzymen voor je immuunsysteem. Eet dus zeker wat extra vis, vlees, eieren, bonen en peulvruchten om extra eiwitten binnen te krijgen. 

Kruiden en specerijen

Het zijn niet alleen lekkere smaakmakers, maar ze kunnen ook je immuunsysteem versterken: gember, kurkuma (geelwortel), kaneel en kruidnagel zijn dé specerijen die je nodig hebt tijdens een verkoudheid. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een smoothie of maak een lekkere gemberthee voor jezelf. Het is dus erg gemakkelijk om je lichaam een handje te helpen met voedingsmiddelen om zo snel mogelijk van een verkoudheid af te komen. 

Bron: Etos, Holistik, Libelle
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.