menstruatiecyclus

Aha: 5 uitspraken over je menstruatiecyclus die niet kloppen

Er bestaat nogal wat misinformatie omtrent de menstruatiecyclus van de vrouw. Wij bespreken hier vijf uitspraken die niet kloppen.

1. Je ovuleert altijd op de veertiende dag van je cyclus

Was het maar zo’n feest. In werkelijkheid ovuleert maar 11% van de vrouwen precies op de veertiende dag van de cyclus. Bij veel vrouwen wijkt de werkelijke dag van ovuleren dus nogal af en dit is helemaal niet gek. Middels een cyclus tracker of een ovulatiemeter kun je nauwkeurig bijhouden wanneer jouw eisprong plaatsvindt en de kans op zwangerschap dus het grootst is.

2. Je bent iedere maand in dezelfde week ongesteld

Helaas, ook deze uitspraak komt niet overeen met de werkelijkheid (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Dit komt simpelweg doordat niet iedere maand hetzelfde aantal dagen telt. Wel is het zo dat de gemiddelde cyclus tussen de 26 en 34 dagen duurt. Probeer je cyclus bij te houden in een app of een boekje. Deze informatie kan jou een heleboel vertellen namelijk.

Lees ook: Wel of geen hormonen tijdens de overgang? Dít zegt de expert

3. De eerste dag van je cyclus begint zodra je menstruatie eindigt

Dit fabeltje is je vroeger misschien wel eens verteld, maar klopt dus niet. Je cyclus begint namelijk zodra je menstruatie start. Je eerste echte menstruatie-dag is dus de eerste dag van je cyclus. De dagen ervoor, waarbij je misschien al lichtelijk wat bloed verliest, tellen niet mee.

4. Menstruatiepijn is geheel normaal

Pijn tijdens de menstruatie wordt door veel vrouwen als normaal ervaren, maar dit is het niet. Als je ergens pijn hebt, óók tijdens je menstruatie, is het de kunst om te achterhalen waar deze pijn precies vandaan komt. De oorzaak hoeft niet altijd ernstig te zijn. Misschien heb je te veel stress en/of eet je te veel zuivelproducten, suikers en gluten, waardoor er laaggradige ontstekingen in je lichaam ontstaan. Door je voedingspatroon aan te passen, zul je dan al verbetering merken. Hoe dan ook, probeer de oorzaak van de pijn dus te achterhalen en zie het niet als iets wat er nu eenmaal bijhoort.

5. Als je aan de pil bent, heb je ook gewoon een menstruatiecyclus

Als je aan de pil bent, word je ongesteld, maar dit is een onttrekkingsbloeding en dus geen echte menstruatie. De pil slik je juist om je eigen hormonen te onderdrukken, waardoor er geen eisprong plaatsvindt. Hierdoor word je dus ook niet zwanger. De pil is zo ontwikkeld zodat de pil cyclus lijkt op de normale cyclus van de vrouw. Pas als je stopt met de pil, zul je je eigen cyclus terugkrijgen en zal er ook een echte eisprong en menstruatie plaatsvinden. Een echte eisprong kun je soms ook voelen in je onderbuik.

Lees ook: Iets te veel kleding gekocht? Grote kans dat je hormonen de oorzaak zijn

Foto: GetttImages
Bron: Bodyandsoul.com.au

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.