Rusteloze benen

Last van rusteloze benen? Deze tips kunnen je helpen

Je kent het misschien wel: ‘s avonds zit je lekker op de bank, maar je benen voelen enorm onrustig en tintelend aan. Je hebt continu het gevoel dat je moet bewegen, waardoor je maar met je benen gaat schudden. Waar komt dat rusteloze gevoel vandaan? En wat kun je ertegen doen?

Als je last hebt van rusteloze benen, wordt dit ook wel Restless Legs Syndrom (RLS) genoemd. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je tegen dit vervelende gevoel kunt doen. 

Wat zijn rusteloze benen?

Bij rusteloze benen heb je voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts last van een tintelend, kriebelend of vervelend gevoel in je onderbenen. Hierbij krijg je enorm de drang om te bewegen. Alleen bewegen kan dan ook helpen om het zeurende gevoel tegen te gaan. Rusteloze benen kunnen vooral je nachtrust enorm beïnvloeden, waardoor je overdag vermoeid bent. Ook als je lang moet zitten, bijvoorbeeld door zittend werk of in een vliegtuig, kun je last krijgen van rusteloze benen. 

Waardoor ontstaan rusteloze benen?

Vaak is het onduidelijk waar de rusteloze benen vandaan komen. Voornamelijk oudere mensen hebben er vaker last van en ook vrouwen krijgen er meer mee te maken dan mannen. In de meeste gevallen zijn er ook andere familieleden die last hebben van rusteloze benen en daarnaast kan het samenhangen met een zwangerschap, bepaalde medicijnen en een minder goede werking van de nieren. 

Klachten van rusteloze benen kunnen verergeren door:

  • Roken
  • Alcohol
  • Koffie
  • Weinig bewegen 
  • Overgewicht

Lees ook: Schud jij altijd met je been? Hierdoor komt dat

Behandeling

Meestal worden er bij rusteloze benen geen medicijnen gebruikt, omdat deze niet altijd helpen. Daarnaast kunnen ze ook verschillende bijwerkingen hebben. In sommige gevallen zijn de klachten erg heftig en kan er over een behandeling worden nagedacht. De huisarts of neuroloog kan dan medicijnen voorschrijven en de voor- en nadelen met je doornemen. Verder zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen rusteloze benen. 

Sporten
Sporten kan helpen tegen het rusteloze gevoel. Ga alleen niet sporten vlak voordat je gaat slapen, maar beter midden op de dag. Hierdoor worden je spieren moe en spannen ze zich minder in wanneer jij in rust bent. 

Stop met roken
Dat roken niet gezond is, is natuurlijk algemeen bekend. Maar het werkt ook in je nadeel als je last hebt van rusteloze benen. Door te stoppen met roken komt er meer balans in je dopamine-productie en dopamine is belangrijk voor je spierbeweging. 

Geen eten voor het slapengaan
Eet zo’n twee uur voordat je gaat slapen niks meer. Op deze manier krijgen je spieren minder energie om ‘s nachts te verbranden. 

Slapen
Rusteloze benen kunnen verergeren als je moe bent. Daarom kun je het beste gaan slapen als je het gevoel hebt dat je moe wordt. Sla die ene Netflix-aflevering dus over en duik lekker je bed in. 

Massage 
Een massage kan helpen om je spieren te ontspannen. Geef jezelf ‘s avonds een beenmassage en je zult merken dat het rusteloze gevoel vermindert. Natuurlijk kun je ook je partner aan het werk zetten. Handig!

Masturberen
Het klinkt misschien gek, maar masturberen kan het rusteloze gevoel verminderen. Dat komt doordat masturberen de afgifte van dopamine verhoogt en dopamine zorgt ervoor dat spieren goed kunnen bewegen. Ontspannen maar!

Vriendin’s favoriet

De populaire klassieke Satisfyer Pro 2 garandeert explosieve sensaties met zijn innovatieve drukgolf stimulatie. De 11 programma’s en het high-tech apparaat bieden je contactloos genot, welke je altijd en overal kan ervaren dankzij de oplaadbare batterij. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Thuisarts, slaapinfo.nl, apotheek.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.