angst

Déze 7 symptomen van angst kende je misschien nog niet

Als je last hebt van angst, kun je allerlei klachten opmerken. Déze 7 minder bekende symptomen kende je misschien nog niet.

1. Darmproblemen

Als je je angstig voelt, denkt je lichaam dat je in gevaar bent. Op dit moment zal je lichaam dan ook minder bezig zijn met voeding en de verwerking hiervan. Hierdoor kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree.

2. Koude handen en voeten

Zoals we hierboven al beschreven, zal je lichaam tijdens angst in een ‘vechten of vluchten’ staat terechtkomen. Al het bloed zal naar je belangrijke organen worden gevoerd, waardoor er minder bloed naar je extremiteiten (handen en voeten) gaat. Het gevolg hiervan is dan je sneller last krijgt van koude handen en voeten.

3. Licht gevoel in je hoofd

Een licht gevoel in je hoofd ontstaat doordat je ademhaling (onbewust) verandert als je je angstig voelt. Sommige mensen houden letterlijk hun adem in en hierdoor kun je een licht gevoel in je hoofd of duizeligheid ervaren.

Lees ook: Angstig of depressief nadat je alcohol hebt gedronken? Híer komt het door

4. Perfectionisme

Veel mensen die last hebben van angst, zijn zich erg bewust van alles wat ze doen. Een verslag moet perfect zijn of het huis moet altijd opgeruimd zijn. Door de angst, kun je hier extreem ver in gaan.

5. Besluiteloosheid

Als je veel last hebt van angst, kun je vaak moeilijk beslissingen nemen. Het ene moment wil je wel een avond met vrienden afspreken en het andere moment zeg je het liefst al je sociale afspreken voor de hele week af. Het kan gaan om relatief kleine beslissingen, maar ook grotere beslissingen zoals het zoeken van een nieuwe baan.

6. Brain fog/ hersenmist

Misschien heb je wel eens gehoord van de term brain fog. Het is een soort suffig gevoel in je hoofd, waardoor je je moeilijk kunt concentreren en het je niet lukt om bepaalde beslissingen te nemen. Je voelt je vergeetachtig en je kunt ook het gevoel hebben dat je hoofd vol met watten zit.

7. Depersonalisatie

Tijdens en na een angst- en of paniekaanval kun je het gevoel hebben dat je in een droom leeft en je even niet in het moment leeft. Het lijkt alsof je geen deel meer uitmaakt van de wereld om je heen en dit kan heel beangstigend zijn. Probeer op zulke momenten op je ademhaling te letten en te onthouden dat dit gevoel ook weer weggaat.

Lees ook: Sociale angst en de feestdagen: tips om er beter mee om te kunnen gaan

Foto: GettyImages
Bron: Bustle.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.