Last van scheenbenen tijdens wandelen

Last van je scheenbenen tijdens het wandelen? Dit kun je ertegen doen

Wandelen is een fijne sport: niet alleen omdat je lekker actief bent in de buitenlucht, maar ook omdat het over het algemeen niet zo belastend is. Maar helaas kun je ook als wandelaar last krijgen van pijntjes, bijvoorbeeld in je scheenbenen. Heb je last van je scheenbenen tijdens het wandelen? We vertellen je wat je ertegen kunt doen. 

Last van scheenbenen tijdens wandelen

Volgens Wandelen.nl ontstaan scheenbeenklachten vaak door overbelasting. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je in een te korte tijd te snel opbouwt in het aantal kilometers of de snelheid waarop je loopt. Verder kunnen ook verkeerde schoenen zorgen voor klachten en kan je last krijgen van je scheenbenen als je op een andere ondergrond loopt dan je gewend bent. De pijn ontstaat de eerste uren na een wandeling aan de voorkant van het onderbeen en verdwijnt na een tijdje weer. Alleen komt het weer terug bij de volgende wandeling. Je lichaam heeft te weinig tijd tussen de wandelingen door om te herstellen, waardoor de klachten alleen maar erger worden. 

Shin splints

Scheenbeenklachten zijn per persoon verschillend. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van de achterste scheenbeenspier waarbij je pijn voelt aan de binnenzijde van het scheenbeen. Maar je kunt ook last hebben van de voorste scheenbeenspier waarbij je pijn hebt aan de buitenzijde van het scheenbeen. Ook kan er sprake zijn van een stressfractuur van het scheenbeen. Hierbij zijn er door overbelasting scheurtjes in het bot ontstaan. Klachten aan het scheenbeen worden ook wel ‘shin splints’ genoemd. 

Wat te doen bij pijn aan je scheenbenen?

Wanneer je scheenbenen pijn doen is het allereerst belangrijk om rust te nemen. Verminderen de klachten na een week niet? Dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts of een fysiotherapeut. Denk je dat het om een stressfractuur gaat, dan is het verstandig om meteen contact op te nemen met de huisarts. Verder kan het helpen om je scheenbenen te koelen met ijs na het sporten. Wikkel een ice-pack in een doek voordat je hem op je huid houdt, zodat je huid niet bevriest.

Lukt het tijdelijk helemaal niet meer om te wandelen? Dan kun je alsnog proberen of een andere sport wel werkt om je conditie op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen of fietsen.

Lees ook: Déze voedingsmiddelen kun je het beste eten om spierpijn te verlichten

Oefeningen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en daarom is het goed om ondersteunende spierversterkende- en rekoefeningen te doen voor en na het wandelen. Deze oefeningen kun je het beste op blote voeten doen, zodat je ook de kleinere spiertjes traint.

Voor de eerste oefening zit je op de grond met je benen recht vooruit. Span je voeten aan en trek je tenen naar je toe. Ook kun je proberen om met je ene voet de tenen van je andere voet weg te duwen. Probeer dit tien seconden vol te houden en herhaal dit tien keer. 

Bij de volgende oefening ga je op je hielen lopen. Wandel met kleine pasjes door de kamer voor vijftien seconden. Herhaal ook deze oefening tien keer. 

Voor de laatste oefening heb je een trap nodig. Ga met je tenen en voorvoet op de onderste traptrede staan en zak iets met je hakken naar beneden. Duw jezelf vervolgens weer langzaam omhoog tot je op je tenen staat. Herhaal deze oefening tien keer. 

Compressiesokken

Bij scheenbeenklachten kunnen ook compressiesokken een handje helpen. Wanneer je deze sokken draagt wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, zodat er voldoende zuurstof naar je beenspieren gaat. Ook kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd en heb je minder last van vermoeide benen. 

Tips

Verder zijn er nog een aantal zaken om op te letten. Pijn aan je scheenbenen kan ontstaan door verkeerde schoenen, bijvoorbeeld als deze oud en versleten zijn. Bij twijfel kun je ze meenemen naar de fysiotherapeut. Laat je daarnaast adviseren bij een goede winkel wanneer je nieuwe wandelschoenen koopt. Ook is het belangrijk om het wandelen goed op te bouwen en om op de ondergrond te letten. Asfalt zorgt bijvoorbeeld sneller voor klachten dan zachte grond.

Tip van Vriendin

Gehwol Voet + schoen Deodorant bestrijdt en voorkomt zweetgeur van de voeten en in de schoenen. Ideaal bij het wandelen of sporten. Tevens helpt het ontstaan van schimmel in de schoenen te voorkomen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Wandelen.nl, Thuisarts
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.