Hallucinaties en verlammingen in je slaap: dit moet je weten

Bewezen: een snurkende partner is slecht voor je gezondheid

Iemand die naast je ligt te snurken is niet alleen vervelend, het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Dat blijkt uit een aantal recent gepubliceerde studies.

Iemand die naast je ligt te snurken is niet alleen vervelend, het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Dat blijkt uit een aantal recent gepubliceerde studies.

Onderzoeken

Een studie van de Queens University Canada uit 2003 laat zien dat vier partners van heftige snurkers tekenen hadden van slecht gehoor. Opvallend was dat het oor dat het dichtst bij de snurker was er het slechtst aan toe was.

Wetenschappers van het Imperial College of Science in Londen bestudeerden de relatie tussen herrie en levensverwachting. Zij keken hiervoor naar mensen die dicht bij luidruchtige wegen wonen. Wat bleek? Een lange blootstelling aan herrie verhoogde licht de kans op een hartaandoening of beroerte bij oudere mensen.

Verhoogde bloeddruk

Een andere studie toonde aan dat iemands bloeddruk net zo verhoogd kan zijn tijdens het slapen naast een snurker als dat iemand een laagvliegend vliegtuig hoort overvliegen.

Meer slecht

De conclusie: het slapen naast een snurkende partner brengt meer slechts dan goeds met zich mee. En dan zijn de emotionele gevolgen nog niet eens aan bod gekomen.

Tip

Heb jij een partner die snurkt? Dan is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Hevig snurken kan namelijk een teken zijn van slaapapneu. Hierbij stopt de ademhaling tijdens het slapen. Ook in het geval dit niet aan de orde is, kan een huisarts helpen om het snurken te verminderen. Niet alleen fijn voor jou, maar ook voor je partner.

Bron: Margriet, Cosmopolitan UK

Lees ook: bewezen: je kunt écht allergisch zijn voor de kou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen