Zó koud wordt het deze winter

Bewezen: je kunt écht allergisch zijn voor de kou

Zit jij het liefst de hele dag binnen wanneer de temperatuur rond het nulpunt uitkomt? Misschien heb je daar wel een goede reden voor.

Zit jij het liefst de hele dag binnen wanneer de temperatuur rond het nulpunt uitkomt? Misschien heb je daar wel een goede reden voor.

Het zou namelijk zomaar eens kunnen dat je allergisch bent voor de kou. Officieel heet deze allergie ‘koude-urticaria’.

Symptomen
Wie koud-uticaria heeft, krijgt binnen een kwartier tot halfuur na blootstelling aan de kou last van galbulten. Dit kan bijvoorbeeld na het zwemmen in koud water, het drinken van koud water of fietsen in de kou. De galbulten kunnen gepaard gaan met onderhuidse zwellingen. Bij ernstige reacties kunnen klachten als ‘opvliegers’, hartkloppingen, hoofdpijn en bewustzijnsverlies ontstaan.

Zeldzaam

Geschat wordt dat 3 tot 4 mensen die last hebben van de huidaandoening urticaria de ‘kou-variant’ hebben. Dit maakt de allergie zeer zeldzaam. Gemiddeld houdt iemand gedurende 5 tot 9 jaar last houden van de klachten. Hierna kan de aandoening spontaan verdwijnen.

Behandeling

Denk je dat je koude-urticaria hebt, dan is het verstandig om de kou zo veel mogelijk te vermijden. Ga niet zwemmen in koud water of fietsen door de regen. Neem geen koude douche en gebruik geen ijsblokjes in je drinken.

Bron: Libelle, Huidarts

Lees ook: bewezen: wie ’s ochtends niet uit bed wil komen, is intelligenter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen