ruzie

Déze 3 slechte gewoontes kunnen je relatie om zeep helpen

Soms sluipen slechte gewoontes er heel langzaam in. Wij bespreken er drie die je relatie om zeep kunnen helpen.

1. Te snel conclusies trekken

Het is normaal om in een gezonde relatie dingen van elkaar te verwachten. Al is het niet zo dat je partner binnen één minuut terug moet bellen als hij of zij de telefoon niet opneemt of dat de ander meteen naar de winkel rent als jij zegt dat er geen brood meer is. Vaak wordt er dan een conclusie getrokken, zoals: ‘zie je wel. Je vindt me niet belangrijk genoeg meer.’ In plaats van deze negatieve conclusies, is het beter om wat geduldiger te zijn en je partner tijd te gunnen. Wederzijds respect leidt tot een veilige omgeving, waarin jullie allebei fouten mogen maken. Als je echt bepaalde verwachtingen hebt, is het belangrijk dat je deze tijdig naar je partner communiceert. Zo weet hij of zij waar die aan toe is en hierdoor zal er meer begrip zijn.

2. Ervan uitgaan dat de ander je altijd begrijpt

Nee, helaas. Zelfs in een langdurige relatie is je partner niet instaat om je gedachtes te lezen. Jij verwacht misschien iets van je partner, wat jij vanzelfsprekend vindt, maar je partner doet iets heel anders. Je raakt dan gefrustreerd of boos, terwijl je eigenlijk niet goed hebt gecommuniceerd wat je nodig hebt. Als jij het fijn vindt dat je partner je een berichtje stuurt als hij of zij een half uurtje later thuis is, dan is het voor beide partijen van belang om dit te communiceren. Communiceer je eigen verwachtingen, maar sta ook open voor de mening van de ander. Stel je verwachtingen vervolgens hierna wat bij.

Lees ook: Deze slechte gewoonte is niet goed voor je relatie volgens een relatietherapeut

3. Het idee dat er in een goede relatie bijna geen ruzies zijn

Helaas ook deze overtuiging klopt niet en zal je relatie uiteindelijk om zeep helpen. Ruzie is niet per definitie negatief en kan juist de relatie versterken. Probeer je gevoelens te uiten, zonder direct je partner als schuldige aan te wijzen. Heb meer oog voor wat het gedrag van je partner met jou doet, in plaats van het gedrag zelf. Probeer te begrijpen waarom de acties van je partner je verdrietig of boos maken. Als de spanningen te hoog oplopen, neem dan even een time-out. Kom even tot rust en ga later op de dag opnieuw het gesprek met je partner aan.

Liefde is een werkwoord

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Waylon geeft update over relatie met Bibi: ‘Geluk met een geweldige gezinssituatie’

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.