puist

Waarom je steeds op exáct dezelfde plek een puist krijgt

Heb jij wel eens last van puistjes en zitten deze vaak op exact dezelfde plek? Dít zou de oorzaak wel eens kunnen zijn.

Puist

Puistjes zijn een soort bultvormige ontstekingen van de huid, meestal rondom de talgklieren. Sommige mensen krijgen altijd op exact dezelfde plek een puist. Is dit toeval? Waarschijnlijk niet. Zo zijn er verschillende mogelijke verklaringen voor dit blijvertje. Het kan zijn dat het puistje eigenlijk een cyste is. Dat zijn vaak puistjes waar geen kopje opkomt en die vooral onderhuids ontsteekt (en pijn doet). De puist ontstaat zodra de porie zich vertakt en deze olie produceert. Deze olie vormt vervolgens een soort ballonnetje onder je huid. Hoe meer olie er wordt geproduceerd hoe groter het ballonnetje wordt, maar deze kan dus ook weer krimpen. Als je een heleboel van dit soort cystes hebt, is het verstandig om even de huisarts te bellen om eventueel een antibioticakuur te krijgen.

Lees ook: Je stemming verbeteren? 7 voedingsmiddelen die kunnen helpen

Andere oorzaken

Het kan ook zo zijn dat je het puistje volledig hebt uitgeduwd, waardoor er weer een nieuw puistje ontstaat. Het is dan niet exact hetzelfde puistje dat terugkeert, maar een bacterie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er naast het oude puistje, een nieuw puistje ontstaat. Probeer daarom een paar keer op een dag je handen te wassen en maak ook zo nu en dan je telefoon schoon en was je kussensloop geregeld. Tot slot kan ook je menstruatiecyclus de oorzaak zijn van die vervelende terugkerende puist. Er vindt dan een androgene stimulatie van een olieproducerende klier plaats. Androgene hormonen zijn mannelijke hormonen die vaak acne veroorzaken. Vlak voor je menstruatie zijn je vrouwelijke hormonen minder hoog en kunnen de mannelijke hormonen ervoor zorgen dat steeds dezelfde klier talg produceert en er dus steeds op dezelfde plek een puist ontstaat. Hormonale acne kun je behandelen door voeding en leefstijl, maar ook door te starten met een anticonceptiepil.

Tip van Santé

Verken de kracht van Mario Badescu’s Drying Mask om acne tegen te gaan. Dit op zwavel gebaseerde masker vermindert puistjes en vettigheid, terwijl kalmerende Calamine zorgt voor zachtheid. Ideaal voor gezicht, rug en borst. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Last van acne? Déze supplementen hebben een positief effect op je huid

Foto: GettyImages
Bron: Womenshealthmag.com