Zo (on)gezond is je paasontbijt

Zo (on)gezond is je paasontbijt

Heb jij tijdens het paasontbijt ook altijd heel veel lekkers op tafel staan? Pasen staat natuurlijk helemaal in het teken van lekker eten samen met familie en vrienden. Maar hoe gezond is het klassieke paasontbijt eigenlijk? Dit wil je erover weten. 

Paasstol 

Volgens NU.nl bevat een paasstol veel kilocalorieën, suiker en vet, maar juist weinig vezels. Dat maakt het geen gezonde keuze. Ga je zelf aan de slag met een paasstol, dan kun je hem wat gezonder maken door wat minder spijs te gebruiken. Daarnaast scheelt het om de bloem te vervangen door volkorenmeel en kun je de poedersuiker weglaten. 

1 sneetje paasstol = 167 kcal

Roomboter

Het is natuurlijk al helemaal lekker om paasbrood te eten met een laag roomboter. Roomboter is niet de gezondste optie, maar tijdens Pasen moet het volgens Sander Kersten, hoogleraar voeding, metabolisme en genomics aan de Wageningen University & Research zeker kunnen. Wel geeft hij bij NU.nl het advies om de rest van het jaar te kiezen voor margarine. Roomboter bevat namelijk veel verzadigd vet, wat niet goed is voor de gezondheid. 

1 eetlepel roomboter (15 gram) = 111 kcal

Koffie en thee

Theeliefhebbers kunnen het beste voor groene of zwarte thee kiezen. Vier koppen werken bloeddrukverlagend en verminderen het risico op diabetes type 2 volgens cardioloog Leonard Hofstra. 

En ben je meer een koffiedrinker? Goed nieuws, want ook koffie verlaagt het risico op diabetes, hartziekten en beroertes. In dit artikel lees je waarom koffie zo goed voor je is.

Eitje

Eieren zijn rijk aan vitamine B12, vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ook bevatten ze veel vitamine A, B2, foliumzuur en mineralen als ijzer en zink. Volgens het Voedingscentrum is het gezond om wekelijks twee tot drie eieren te eten. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten. Eieren bevatten namelijk ook veel cholesterol, wat slecht is voor je gezondheid als je daar veel van binnenkrijgt. Houd je het bij een paar eieren, dan kan het geen kwaad en haal je er juist veel voordelen uit. 

Let wel een beetje op met de hoeveelheid zout die je erover strooit. 

Jus d’orange 

Sinaasappel is een goede bron van vitamine C, maar volgens Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam, bevatten veel voedingsmiddelen vitamine C en komt een tekort niet vaak voor. Voor de vitamines hoef je het dus niet te drinken. Natuurlijk is het wel lekker om een sapje te drinken bij het paasontbijt. Kies in dat geval voor vers sap, want dat is gezonder dan uit een pak. Uiteindelijk kun je het beste kiezen voor een hele sinaasappel, want die bevat meer vezels dan sap. Sap bevat daarnaast ook veel suiker. Volgens de hoogleraar zo’n zeven suikerklontjes per glas. 

1 longdrinkglas (250 gram) = 110 kcal

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om lekker te genieten van het paasontbijt. Ontzeg jezelf dus niet al het lekkere eten. Het is immers maar twee dagen Pasen per jaar!

Bron: Nu.nl, Voedingscentrum
Foto: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Uit andere media