Misschien is het je weleens opgevallen dat veel koppels na zeven à acht jaar uit elkaar gaan. Hoe komt het toch dat veel relaties stranden na deze periode?

Aha: om deze reden scheiden veel koppels na 8 jaar

Misschien is het je weleens opgevallen dat veel koppels na zeven à acht jaar uit elkaar gaan. Hoe komt het toch dat veel relaties stranden na deze periode? Schrijver en relatiedeskundige Robert Taibbi legt het uit aan ‘Psychology Today’.

Volgens Taibbi bestaat een mensenleven uit drie fases, waarbij één vast patroon steeds lijkt terug te komen. Veel mensen hebben zeven stabiele jaren, daarna twee of drie onrustige jaren en daarna belanden ze weer in een volgende levensfase. Deze fases hebben te maken met verschillende thema’s, zoals werk, familie, mentale gezondheid en liefdesrelaties.

Stadia binnen een relatie

Binnen een relatie krijgen veel mensen te maken met verschillende stadia. Liefde start vaak met een behoefte, waarvan je wil dat de ander die vervult. Denk bijvoorbeeld aan stabiliteit, een veilig gevoel of een kind. Vervolgens ga je samen iets opbouwen, waardoor je samen routines opstelt en bepaalde normen en waarden afspreekt. Veel relaties stranden al in deze fase, doordat koppels andere visies hebben over hoe het leven eruit moet zien. Toch zijn er ook veel koppels die wel door deze periode komen. 

Onrustige fase

Toch komen veel mensen na vijf, zes, zeven of acht jaar in een meer onrustige fase terecht. Dat komt doordat de samen gecreëerde routines en normen en waarden niet meer werken. Behoeftes zoals stabiliteit, veiligheid of een kind zijn waargemaakt, waarvoor een nieuwe behoefte in de plaats komt. Alles waar je samen aan gewerkt hebt kan hiermee ineens niet meer zijn wat je zoekt. Tijdens deze onrustige fase krijgen veel koppels ruzies en groeien ze uit elkaar. In sommige gevallen is er zelfs sprake van overspel. Een scheiding of breuk is daarna vaak onvermijdelijk. 

Relatiedeskundige

Betekent dit dan ook dat een onrustige fase in je relatie meteen het einde betekent? Volgens Taibbi kan het helpen om een relatietherapeut te zoeken die jullie kan ondersteunen. Maar volgens de relatiedeskundige horen deze fases nou eenmaal bij het leven.

Tip van de redactie

In dit boek laat Eveline Jurry zien dat je positief uit een scheiding kunt komen. Een scheiding is bijzonder ingrijpend. Voor jezelf, voor je kinderen, familie en vrienden. ‘Positief Scheiden’ zijn twee woorden die totaal met elkaar in tegenspraak lijken te zijn. Toch kán het en dit boek laat je zien hoe je het doet. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Metro
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.