Naakt slapen of met pyjama slapen.

Naakt slapen of een pyjama aan: dít is de beste keuze

De een doet niet anders en de ander houdt er helemaal niet van: naakt slapen. De manier waarop je in bed kruipt is natuurlijk erg persoonlijk. Trek je bijvoorbeeld helemaal niks aan, ga je alleen voor ondergoed of draag je een pyjama? Ook op het gebied van gezondheid valt er wat over te zeggen. 

Kan je pyjama in het vervolg terug de kast in of kun je hem beter toch dragen? We zetten de voor- en nadelen op een rij. 

Feiten en cijfers

Laten we eerst wat feiten en cijfers over naakt slapen doornemen. In 2015 onderzocht onderzoeksbureau Novio Research (toen NovioData) hoe Nederlanders slapen. Iets meer dan duizend mensen werden ondervraagd, waarbij de helft man was en de helft vrouw. Van de mannen sliep 22 procent naakt en van de vrouwen was dit 13 procent. Mannen slapen het liefst met hun onderbroek aan (37 procent) en vrouwen slapen het liefst in een pyjama of nachtjapon (49 procent).

Daarnaast blijkt dat de meeste naaktslapers tussen de 46 en 65 jaar oud zijn. Twintig procent van deze leeftijdscategorie slaapt naakt, terwijl maar 9 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar naakt slaapt. 

Temperatuur

Het lijkt er dus op dat pyjama’s en onderbroeken een stuk populairder zijn dan naakt slapen. Maar zijn er ook redenen om voor een pyjama of naakt slapen te kiezen? ‘s Nachts is je lichaamstemperatuur erg belangrijk: het beïnvloedt namelijk je nachtrust. Wanneer je slaapt koelt je lichaam wat af en tussen 3 en 5 uur ‘s nachts is die temperatuur het laagst. Heeft je lichaam het te warm, bijvoorbeeld door een dikke pyjama, dan word je vanzelf wakker. Als je naakt slaapt heb je daar minder snel last van, omdat je lichaam zijn warmte goed kwijt kan. 

Lees ook: 5x waarom naakt slapen gelukkig maakt

Naakt slapen of slapen met een pyjama?

Toch betekent dit niet dat we onze pyjama’s aan de wilgen kunnen hangen. Het is namelijk ook niet fijn om ‘s nachts bibberend van de kou in bed te liggen. Slaapexpert Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam legt uit: “Als de kerntemperatuur van ons lichaam op zijn laagst is, kun je wakker worden als je niet warm genoeg bent. Vooral onze handen en voeten moeten warm blijven.” Volgens Hofman biedt een katoenen pyjama in de zomer ook een voordeel. Het zweet trekt dan namelijk in je pyjama en niet in je beddengoed, wat een frisser gevoel kan geven.

De conclusie

Het slapen met of zonder pyjama heeft voordelen en nadelen. De conclusie is dan ook dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt. “Het hangt volledig af van je eigen voorkeur. De een heeft het gewoon eerder warm of koud dan de ander. En daar moet je je dekbed en pyjama op aanpassen”, stelt Hofman.

Bron: Cosmopolitan
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.