Dít zijn de meest voorkomende voetklachten in de zomer (en dit kun je ertegen doen)

Dít zijn de meest voorkomende voetklachten in de zomer (en dit kun je ertegen doen)

De zomer is weer in zicht en dat betekent dat de laarzen en dichte schoenen terug de kast in kunnen, want die voeten mogen gezien worden! Maar helaas krijgen onze voeten in de zomermaanden ook een hoop te verduren. 

Deze voetklachten komen het meeste voor in de zomer en dit kun je ertegen doen. 

Eeltvorming

Een welbekende voetklacht voor bijna iedereen: eeltvorming. Eelt ontstaat vaak door wrijving en druk, bijvoorbeeld als je te smalle schoenen of hoge hakken draagt. Maar ook zomerschoenen zoals slippers of ballerina’s kunnen zorgen voor eelt. Het hebben van een beetje eelt is niet erg, omdat het een beschermend laagje vormt. Maar als het dikker wordt kan het pijnlijk zijn. In dat geval is het goed om het te laten verwijderen door een pedicure. 

Zweetvoeten

In de zomer zijn zweetvoeten bijna onvermijdelijk. Je voeten hebben 250.000 zweetklieren waar je vocht uit verliest. Zweten is ook erg belangrijk: het zorgt ervoor dat de huid soepel en vochtig blijft. Toch kan het ook vervelend zijn, want door warmte en slechte ventilatie hebben bacteriën en schimmels vrij spel en kunnen er nare geurtjes ontstaan. Gelukkig zijn er een aantal dingen die helpen om zweetvoeten zoveel mogelijk te verminderen. 

  • Draag goed passende, leren schoenen
  • Wissel iedere dag van sokken (of vaker als dat nodig is)
  • Laat je voeten ademen door sokken en schoenen uit te doen
  • Draag katoenen of wollen sokken en vermijd nylon
  • Strooi talkpoeder op je voeten na het douchen
  • Was je voeten iedere dag met lauwwarm water en milde zeep en droog ze goed af

Droge voeten

De zon kan de huid op je voeten aantasten, waardoor je voeten ruw, schilferig en daarmee gevoelig worden. Om dit te voorkomen is het goed om je voeten dagelijks in te smeren met een vochtinbrengende voetencrème. Smeer deze crème voor het slapen of direct na het douchen. En vergeet ook zeker niet je voeten in te smeren met zonnebrandcrème. 

Lees ook: Waarom je een magnesium (voeten)bad zou moeten proberen

Zwemmerseczeem

In de zomer zoeken veel mensen verkoeling bij het zwembad en daar loop je het risico om zwemmerseczeem op te lopen. Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie die roodheid, schilfers en pijnlijke kloofjes veroozaakt. Heb je zwemmerseczeem? Dan is het zaak om het te bestrijden met schimmelbestrijdende middelen. Denk aan crèmes, sprays of lotions. Het kan helaas wel even duren tot de infectie weg is. Reinig daarnaast ook je schoenen en sokken goed om te voorkomen dat het terugkomt. 

Pijnlijke voeten

Vooral in de zomer dragen veel mensen platte schoenen, zoals slippers. Deze schoenen bieden alleen geen steun en bescherming aan je voeten. Schokken worden daarnaast niet goed opgevangen en je voet maakt vaak ook een onnatuurlijke beweging. Uiteindelijk kan dit ook zorgen voor klachten aan je knieën, heupen en rug. Het is daarom goed om niet te lang op slippers en andere platte schoenen te lopen. Afwisseling van schoenen is dus erg belangrijk.

Bron: Penders Voetzorg, Oosterbaan
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.