Gezondheidsvoordelen van pompoen

Lekker en gezond: dít zijn de voordelen van pompoenpitten

De herfst is natuurlijk het seizoen van de pompoen. Met de vrucht maak je bijvoorbeeld een heerlijke gezonde soep en ook de pumpkin spice latte is enorm populair. Maar wist je dat de pompoenpitten ook enorm gezond zijn? We vertellen je welke gezondheidsvoordelen pompoenpitten hebben. 

Loop jij de pompoenpitten altijd voorbij in de supermarkt? Na het lezen van de voordelen van de pitten is dat zeker verleden tijd!

Zink

Hoewel pompoenpitten niet erg groot zijn, zitten ze boordevol voedingsstoffen. Zo zitten ze onder andere vol met zink. Samen met andere vitaminen helpt dit mineraal om je haar en nagels gezond en sterk te houden. Ook helpt het om celdeling in je huid te stimuleren en vitamine A van de lever naar je huid te transporteren. In één lepel pompoenpitten zitten dus al een hoop voordelen. 

Magnesium

Maar er is meer: de pitten zijn namelijk een bron van magnesium, een ander mineraal dat erg belangrijk is voor je lichaam. Wanneer je voldoende magnesium binnenkrijgt is dat goed voor je bloeddruk, het vormen en onderhoud van je botten, het reguleren van je bloedsuikerspiegel en het verlaagt het risico op hartziekten.

Antioxidanten

Pompoenpitten bevatten veel antioxidanten, zoals carotenoïden en vitamine E. Deze helpen om ontstekingen te verminderen en je cellen te beschermen tegen vrije radicalen. Het eten van voeding met veel antioxidanten wordt aangeraden, omdat ze je beschermen tegen verschillende ziekten. 

Rijk aan voedingsvezels

Niet te vergeten: pompoenpitten zitten vol met voedingsvezels. Zo bevatten hele pitten 5,2 gram vezels in een portie van 28 gram. Wel is het zo dat de schilvrije pitten minder vezels bevatten. Dat zijn de groene pitten die je in de meeste supermarkten kunt krijgen. Vezels zijn onder andere goed voor je spijsvertering en is vezelrijk voedsel in verband gebracht met een verlaagd risico op hartziekten, obesitas en diabetes type 2. 

Hoe eet je pompoenpitten?

Hoe kun je pompoenpitten eigenlijk aan je voedingspatroon toevoegen? Er zijn een hoop opties: zo kun je ze bijvoorbeeld rauw, geroosterd, gezouten of ongezouten eten. Verder zijn ze lekker om toe te voegen aan je smoothie of door de Griekse yoghurt met wat fruit. Of meng ze door salades, soepen en baksels. Genoeg opties dus om de gezonde pitten te eten!

Bron: Women’s Health, aHealthylife
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.