Herfstdip

Last van een herfstdip? Dít kun je ertegen doen

De dagen worden weer donkerder en kouder. Merk je dat deze verandering invloed heeft op je gemoedstoestand? Dan ben je waarschijnlijk vatbaar voor een herfstdip. Maar maak je geen zorgen: er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zo’n dip de baas te zijn. 

Herfstdip of winterdepressie?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een herfstdip en een winterdepressie niet hetzelfde zijn. Zo is er geen behandelplan voor een herfstdip en zijn er ook geen medische regels voor. Een herfstdip, ook wel winterblues genoemd, zorgt vaak ook niet voor grote problemen. Wanneer je leven in de winter enorm wordt beïnvloed door sombere gevoelens, kun je te maken hebben met een winterdepressie. Dat is een erkende aandoening, waarbij het verstandig is om professionele hulp te zoeken. 

Symptomen van een herfstdip

Je kunt een herfstdip aan een aantal symptomen herkennen:
  • Somberheid
  • Je geniet minder van dingen
  • Slechte concentratie
  • Je bent vermoeid
  • Je bent prikkelbaarder 
  • Lusteloosheid
  • Je bent moe, maar valt moeilijk in slaap
  • Gewichtstoename
  • Toename van eetlust, vaak calorierijk voedsel
  • Je hebt minder behoefte aan sociale activiteiten en trekt je sneller terug

Daglicht

De grootste veroorzaker van een herfstdip is een tekort aan daglicht. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de kortere en donkere dagen, minder fel licht en het feit dat je waarschijnlijk wat minder naar buiten gaat. Om ervoor te zorgen dat je voldoende daglicht ziet is het belangrijk om je gordijnen open te doen en vooral ook naar buiten te gaan als het weer dat toelaat. Begin je dag met een wandeling, zodat je daglicht ziet én geactiveerd wordt door beweging. 

Lichttherapie

Op sommige dagen is het nou eenmaal enorm slecht weer en blijft het donker en somber. Ook kan het door werk bijvoorbeeld lastig zijn om regelmatig naar buiten te gaan. In dat geval zou lichttherapie je kunnen helpen om voldoende daglicht te krijgen. Hierbij wordt je ‘s ochtends vroeg, 45 minuten lang blootgesteld aan lampen die zonlicht nabootsen. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller van je herfstdip afkomt. 

Gezond eten

Je lichaam maakt natuurlijk vitamine D aan, wanneer je in contact bent met zonlicht. Maar deze vitamine zit ook in dierlijke producten, zoals vette vis. Daarnaast is het belangrijk om voldoende groente en fruit en zetmeelrijke producten te eten. Denk aan aardappelen, pasta en peulvruchten. Let verder op dat je zo min mogelijk snoep eet en vermijd verzadigde vetten. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt en slik ze eventueel, in overleg met je huisarts, bij. 

Ga erop uit

Weet dat het hebben van een herfstdip helemaal niet gek is en praat erover met bijvoorbeeld een vriendin of familielid. Leid jezelf af door leuke dingen te doen met je vrienden. Ga bijvoorbeeld lekker de stad in en drink samen een kop koffie en leg je telefoon regelmatig aan de kant. Je zult merken dat dit een enorm verschil kan maken. Bron: Happinez, GGZ, Bedrock Foto: Getty Images Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.