wandeling

Last van blaren door het wandelen? Zo voorkom je ze

Of je nu al jaren wandelt of nog maar net: iedereen kan te maken krijgen met blaren. Gelukkig zijn er manieren om ze te voorkomen.

Meer wandelen

Het klinkt misschien vreemd, maar eigenlijk is de beste manier om te voorkomen dat je weer blaren krijgt nóg meer wandelen. Ze ontstaan namelijk vaak bij het wandleen van langere afstanden die je niet bent gewend om te lopen. Toch werkt het niet voor iedereen zo, want elke huid is anders. Test dus altijd eerst uit wat bij jouw voeten past.

Voorkomen

Naast bovenstaande, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om de kans op blaren zo klein mogelijk te houden. We sommen ze op:

1. Goede schoenen
Zorg ervoor dat je goede schoenen draagt die bij jouw voeten passen. Ze moeten niet te strak, maar ook niet te los zitten. Loop je schoenen altijd goed in voor je er een langere afstanden mee gaat wandelen. Bouw het geleidelijk op.

2. Goede wandelsokken
Ook je sokken zijn belangrijk. Kies altijd voor speciale wandelsokken. Deze zijn gemaakt van materiaal dat vocht afvoert, waardoor je voeten droger blijven. Daarnaast hebben ze geen naden, zodat er minder drukplekken op je huid ontstaan.

3. Neem een extra paar sokken mee
Wist je dat natte sokken een belangrijke oorzaak van blaren zijn? Zorg er dus altijd voor – zeker in het geval van regen – dat je een extra paar bij je hebt. Zo kun je onderweg een droog paar aantrekken.

4. Talkpoeder
Strooi een beetje talk- of voetpoeder op je voeten, sokken en in je schoenen.

5. Blarenpleisters
Je kunt gevoelige plekken al uit voorzorg afplakken met blarenpleisters. Wrijven je tenen constant tegen elkaar, dan kun je kiezen voor ’teenspreiders’.

6. Verzorg je voeten
Houd je nagels kort en verwijder eventueel overmatig eelt. Dit verkleint de kans op pijntjes bij het wandelen.

Blaren behandelen

En wat als je nu toch blaren hebt gekregen? Deze tips helpen je ze zo goed mogelijk te behandelen:

1. Kleine blaar? Afplakken
Wanneer je een kleine blaar hebt die nog niet zo veel pij doet, kun je een speciale blarenpleister erop plakken. Probeer deze nooit los te trekken van de huid. Als het goed is, laten ze na een paar dagen vanzelf los.

2. Grote, dikke blaar? Doorprikken
Bij een grote, pijnlijke blaar, kun je ‘m het beste met jodium, alcohol of betadine ontsmetten en in de zijkant van de blaar prikken. Druk er zoveel mogelijk vocht uit en gebruik hiervoor een schone zakdoek of steriel gaasje. Vervolgens kun je de blaar dakpansgewijs afplakken.

Wanneer je de tape wilt verwijderen, is het goed om je voet in wat warm water met soda te weken. Je kunt het ook voorzichtig met wat zeep proberen.

Bron: ANWB, wandel.nl
Foto: Getty Images