Lang wandelen of snel wandelen: dit is het beste

Lang wandelen of snel wandelen: dit is het beste

Dat wandelen goed voor je is, wisten we al. Zo is je dagelijkse ommetje onder andere goed voor je hart en bloedvaten, je spijsvertering, je hersenen en je spieren. Maar wat is dan eigenlijk het beste: een lange wandeling maken op een rustig tempo of een korte, snelle wandeling maken? 

Well & Good ging in gesprek met sportcardioloog John Higgins, die uitleg geeft over beide wandelvormen. 

Korte en snelle wandelingen

We begrijpen heel goed dat je niet dagelijks tijd hebt voor een lange, uitgebreide wandeling. Om toch wat stappen te zetten is het daarom goed om iedere dag een korte maar snelle wandeling te maken. Een korte wandeling op snelheid van 15 minuten staat namelijk gelijk aan een wandeling van ongeveer 30 minuten met een matige snelheid. Daarnaast is regelmatig snel wandelen of op een andere manier intensief bewegen goed voor je hart. Het orgaan wordt getraind, wat de kans op hart- en vaatziekten verlaagd. Ook is het goed voor je hersenen en voel je je vaak vrolijker. 

Lange wandeling

Heb je tijd over? Bijvoorbeeld in het weekend, tijdens je vakantie of tussen het werken door? Dan is het volgens Dr. Higgins ook goed om tijd vrij te maken voor een lange, langzame wandeling. Hierbij gelden veel dezelfde voordelen voor de gezondheid van je hart als bij een snelle en korte wandeling. Ook verlaagt een lange, lanzame wandeling de kans op blessures en vergroot je je uithoudingsvermogen. Naarmate je vaker lange wandelingen maakt, raak je gewend aan de afstand en kun je op een gegeven moment wat extra snelheid toevoegen. Zo combineer je afstand en snelheid met elkaar. 

Lees ook: Bewezen: wandelen kan de symptomen van een depressie verlichten

Wat is de beste keuze?

Is het één dan ook beter dan het andere? Volgens Dr. Higgins is het goed om korte, snelle wandelingen af te wisselen met lange en langzame wandelingen. Beweeg in ieder geval één keer per week op hoge intensiteit en wissel de rest van de week af met minder intensieve activiteiten, zoals een langzame wandeling of een rustig rondje fietsen.

Vriendin’s favoriet

Of je nou de Camino, de Vierdaagse of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Loperswol

Lopen Zonder Blaren

Bron: Well & Good
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.