Kun je niet van snacks afblijven? Probeer dan de glucosetruc

Kun je niet van snacks afblijven? Probeer dan de glucosetruc

Het kan soms ontzettend lastig zijn om van al die lekkere snacks af te blijven. Pak jij vaak toch nog dat ene koekje of trek je ‘s avonds nog een zak chips uit de kast? Dan zou de glucosetruc je kunnen helpen.

Wat is glucose?

Voordat we dieper ingaan op de glucosetruc, is het eerst goed om te weten wat glucose precies is. Glucose is een vorm van suiker en behoort tot de koolhydraten. Wanneer je koolhydraatrijk voedsel eet, dan worden de koolhydraten in je maag en darmen omgezet in glucose. Vervolgens wordt de glucose opgenomen in je bloed en naar je spieren en organen vervoerd. Die hebben glucose hard nodig, omdat het een van de belangrijkste brandstoffen voor je lichaam is. 

Glucosegehalte

Je lichaam probeert de hele dag de juiste balans in het glucosegehalte in je bloed te vinden. Dit wordt ook wel bloedsuikergehalte genoemd. Eet je een maaltijd met koolhydraten, dan stijgt het bloedsuikergehalte. Vervolgens gaat het hormoon ‘insuline’ aan het werk en wordt ervoor gezorgd dat de weefsels glucose opnemen. Op deze manier blijft het gehalte in balans. 

Piek

Soms komt het voor dat je bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Op dat moment komt er bijvoorbeeld te veel glucose in je lichaam terecht, waardoor er een glucosepiek ontstaat. Dit kan ervoor zorgen dat je zin krijgt om te snacken, last krijgt van energiedips en duizelig wordt. 

Lees ook: Wil je afvallen? Zo kan gember je een handje helpen

De glucosetruc

Het stijgen van je bloedsuikerspiegel zorgt er dus vaak voor dat je naar snacks grijpt. Gelukkig is daar de glucosetruc van Jessie Inchauspé. Deze bestaat uit een aantal makkelijke stappen die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet gaat pieken. 

1. Eet in de juiste volgorde

Om te beginnen is het belangrijk om je maaltijden in een juiste volgorde te eten. Begin met vezels, eet daarna eiwitten en eindig met koolhydraten. Dat zorgt ervoor dat bloedsuikerpieken minder makkelijk ontstaan. Binnen een maaltijd ziet dit er zo uit: eet eerst sla of broccoli, daarna vlees en eet als laatste aardappelen en een dessert. 

2. Start de dag met een hartig ontbijt

Veel mensen starten de dag met cornflakes, muesli met suiker of een broodje met zoet beleg. Maar volgens Jessie Inchauspé kun je dat beter niet doen. Dit zorgt namelijk voor pieken in de bloedsuikerspiegel. Je kunt beter starten met iets hartigs en eiwitrijks. Denk bijvoorbeeld aan stevige pap, een omelet, een sandwich of ongezoete yoghurt. 

3. Kies tussen een dessert of middagsnack

Houd je veel van zoetigheid? Kies er dan voor om dit na de maaltijd te eten als dessert. Dit hoeft trouwens niet direct na de maaltijd. Volgens Inchauspé heb je na de maaltijd zo’n 90 minuten om je toetje te eten. 

4. Kom in beweging na het eten

Na de maaltijd is het goed om in beweging te komen. Maak bijvoorbeeld een fijne wandeling. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je spieren meer glucose moeten gebruiken, waardoor je lichaam beter in staat is om glucose op te nemen. We snappen dat het niet altijd mogelijk is om na iedere maaltijd te bewegen, omdat je bijvoorbeeld op je werk bent. Maar volgens Jessie Inchauspé helpt het ook om een paar simpele oefeningen vanaf je werkplek te doen. 

5. Appelciderazijn

Appelciderazijn staat al lang bekend als een wondermiddel om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Hiervoor meng je een eetlepel azijn in een groot glas water dat je voor de maaltijd opdrinkt. Krijg je dit niet weg? Dan kun je ook wat azijn door een salade mengen. Let wel op dat het innemen van appelciderazijn niet voor iedereen werkt. Maar baat het niet, dan schaadt het niet. 

6. Eet groente voordat je weggaat

Heb je een feestje voor de boeg en ben je bang dat je weer niet van al die lekkere snacks kan afblijven? Eet dan eerst wat groenten. De vezels die je hiermee binnenkrijgt zorgen ervoor dat je de hele avond een verzadigd gevoel hebt en minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Zo simpel kan het zijn!

Tip van de redactie

De bestseller Afvallen met gezond en vooral lekker eten bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect met elkaar kunt combineren. Voor meer info klik op onderstaande button.

Bron: Freundin, Diabetes Fonds, Libelle
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst