Last van een jeukende hoofdhuid? Hierdoor kan dat komen

Last van een jeukende hoofdhuid? Hierdoor kan dat komen

Als je last hebt van een jeukende hoofdhuid kan dat je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. In vervelende gevallen kun je zelfs last krijgen van wondjes op je hoofdhuid, schilfers, bultjes en haaruitval. Hoe kom je toch van die vervelende jeuk af? In dit artikel vertellen we je welke oorzaken er zijn voor een jeukende hoofdhuid,…

Als je last hebt van een jeukende hoofdhuid kan dat je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. In vervelende gevallen kun je zelfs last krijgen van wondjes op je hoofdhuid, schilfers, bultjes en haaruitval. Hoe kom je toch van die vervelende jeuk af?

In dit artikel vertellen we je welke oorzaken er zijn voor een jeukende hoofdhuid, wat je ertegen kunt doen en hoe je het kunt voorkomen. Heb je veel last van de jeuk? Dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts. 

Oorzaken van een jeukende hoofdhuid

Er zijn verschillende dingen die een jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken. Zo kan het onder andere te maken hebben met een ontregelde vochtbalans in je hoofdhuid. Dit komt bijvoorbeeld voor als je ouder wordt of hormonale veranderingen ervaart. Je hoofdhuid produceert op dat moment namelijk minder natuurlijke oliën. Verder kan stress een rol spelen en ook huidproblemen zoals seborrhoïsch eczeem, dermatitis of psoriasis kunnen zorgen voor jeuk en een geïrriteerde hoofdhuid. 

Andere oorzaken

Naast de bovenstaande oorzaken, zijn er ook externe factoren die kunnen zorgen voor een jeukende hoofdhuid. Als de seizoenen wisselen of als er sprake is van flinke temperatuurverschillen, kan dat ervoor zorgen dat de vochtbalans in je hoofdhuid verstoord raakt. Maar ook luchtvervuiling, ongezonde gewoontes zoals roken en agressieve ingrediënten in geneesmiddelen en haarproducten kunnen problemen veroorzaken. 

Lees ook: 5x déze dingen moet je eten voor gezonde haren en nagels

Wat kun je doen tegen een jeukende hoofdhuid?

Een jeukende hoofdhuid is in veel gevallen dus het gevolg van een ontregelde vochtbalans. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de vochtbalans te herstellen. Zo is het belangrijk om voldoende water te drinken, vitamines en mineralen binnen te krijgen, stress zoveel mogelijk te vermijden en bepaalde chemicaliën te vermijden in haarproducten. 

Hoe kun je het voorkomen?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het goed om te kiezen voor milde haarproducten: van shampoos tot conditioners. Chemicaliën kunnen je hoofdhuid namelijk minder vet maken, wat uiteindelijk voor jeuk zorgt. 

Verder kunnen shampooresten of schilfers op de huid zorgen voor meer jeuk. Tijdens het douchen kun je de hoofdhuid masseren zodat de resten en eventuele schilfers loskomen en wegspoelen.

Tip van de redactie

Wil jij jouw haren föhnen en tegelijkertijd stijlen? Jouw haar beschermen tegen oververhitting met de ingebouwde Climacool™ technologie en keramische coating? Genieten van Europees Geassembleerde kwaliteit? Dan is de TOIVO 3-in-1 Föhnborstel helemaal geschikt voor jou! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Haargroeispecialist.nl, benu.nl
Foto: Getty Image

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.