horror

Dol op horrorfilms? Dít is waarschijnlijk de reden

Kun jij genieten van een echt goede horrorfilm? Dan ben je geen uitzondering. Volgens de wetenschap is hier een goede verklaring voor.

Horror

Een romantische film lijkt in eerste instantie een stuk gezellig voor een filmavond. Sommige mensen vragen zich dan ook af waarom horrorfilms zo populair zijn? Waarom zou je je vrijwillig zo bang laten maken? Nou, hier blijkt dus een verklaring voor te zijn. Allereerst wordt een verhaal pas interessant als het tegenslagen en strijd bevat. Het echte leven is namelijk ook dynamisch, en allesbehalve saai. Toch is dit nog niet de verklaring waarom in horrorfilms veel bloed, enge clowns en geesten zo populair zijn onder het publiek.

Lees ook: 3x waarom het kijken naar horrorfilms heel goed voor je is

Spanning

Door het kijken naar horrorfilms, ervaren mensen een bepaalde psychische spanning die zij interessant en/of prettig vinden. Zelfs als deze spanning gekoppeld is aan angst. Je kunt het vergelijken met een achtbaan. Vaak ben je dan gespannen én enthousiast tegelijkertijd. De uiteindelijke beloning is het beleven van deze mix aan emoties die gebaseerd is op een (lichte) spanning. Ook kan de afloop van het verhaal zorgen voor dat gevoel van beloning. Vanuit je veilige bang (mét een bak popcorn) genieten van enge verhalen die vaak met de dood te maken hebben. Je voelt de angst, maar je loopt geen risico. Dit is waarom veel mensen zo houden van een goede horrorfilm.

Lees ook: Karin Slaughter-fans, opgelet: komt er een tweede boekverfilming?

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.