Hielpijn in de winter.

Verergert je hielpijn in de winter? Hierdoor kan dat komen

Met de winter op komst merk je vast dat er vervelende kwaaltjes op de loer liggen. Denk bijvoorbeeld aan een droge huid en gebarsten lippen. Maar wist je ook dat hielpijn of pijn aan je voet kan verergeren in de wintermaanden?

We leggen je uit hoe dat zit en wat je ertegen kunt doen. 

Plantaire fasciitis

Auw! Heb je last van een plotselinge opflakkering van pijn in je voet als je merkt dat het buiten kouder wordt? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben last van hielpijn, ook wel plantaire fasciitis genoemd. Bij deze aandoening heb je last van een stekende en scherpe pijn in je hiel die ontstaat vanaf het moment dat je ‘s ochtends uit bed stapt. En deze pijn kan in de koudere maanden verergeren. 

Hielpijn in de winter

Randall Thomas is voet- en enkelchirurg en ziet in de wintermaanden een toename van nieuwe patiënten met plantaire fasciitis. Volgens de chirurg zijn er waarschijnlijk een paar redenen die ervoor kunnen zorgen dat je in de winter meer last krijgt van je voet. Aan Well+Good legt hij uit dat het verwisselen van je schoeisel een rol kan spelen. Schoenen met gesloten tenen kunnen de bloedsomloop beïnvloeden en mogelijk invloed hebben op plantaire fasciitis. Maar ook minder actief zijn en meer focus leggen op pijntjes en kwalen in de winter kunnen ervoor zorgen dat je meer last krijgt van je voet. 

Lees ook: Dit is waarom je áltijd koude voeten hebt (en dit doe je eraan)

Wordt hielpijn daadwerkelijk erger in de wintermaanden?

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het verergeren van hielpijn in de winter, maar volgens onderzoekers kunnen temperatuurwisselingen wel degelijk zorgen voor meer pijn. Een mogelijke reden is dat bloedvaten vernauwen, wat ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar de voet vermindert. Deze effecten op de bloedsomloop kunnen ook de zenuwen aantasten en dat zorgt weer voor verhoogde pijnsensaties.

Oefeningen

Wanneer je veel last hebt van hielpijn is het goed om aan de bel te trekken bij je huisarts. Die kan samen met je kijken welke behandeling het effectiefst is en of een doorverwijzing nodig is. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen om de pijn te verlichten. 

Zo is het volgens Randall Thomas het beste om de hele dag je schoenen aan te houden, zodat je voet voldoende steun krijgt. Schoenen die veel steun bieden zijn belangrijk: denk bijvoorbeeld aan hardloopschoenen of orthopedische sandalen. Een andere handige tip is om een drinkfles te vullen met water en deze in de vriezer te leggen. Deze kun je uiteindelijk over je voet heen rollen om hem licht te masseren. Maar ook Thomas zegt: “Als je last hebt van hielpijn die erger wordt in de winter, ga dan eerst naar de dokter om er zeker van te zijn dat je geen ander type letsel oploopt.”

Bron: Well+Good
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.