Zwangerschapsneus

Groeit je neus tijdens je zwangerschap? Dit wil je weten over een ‘zwangerschapsneus’

Er verandert veel in je lichaam tijdens een zwangerschap: van hormonen tot een groeiende buik. Maar een nieuwe trend op sociale media werpt licht op een wel heel bijzondere verandering: de zwangerschapsneus. 

Ja je leest het goed, een zwangerschapsneus. De Engelse hashtag #PregnancyNose is op TikTok enorm populair. Bestaat er eigenlijk zoiets als een zwangerschapsneus?

Vóór en ná foto’s

Op TikTok delen zwangere vrouwen massaal vóór en ná foto’s van hun gezicht. En daarbij is te zien dat hun neus groter is geworden door de zwangerschap. Twijfel je of dit echt voorkomt? Volgens deskundigen is de zwangerschapsneus daadwerkelijk een ding. 

Zwangerschapsneus

Dr. Rachel Neal, verloskundige en vakgenoot bij Physicians for Reproductive Health vertelt aan ‘Jezebel’: “Zwangerschap verandert je lichaam op zoveel manieren dat het moeilijk is om je een scenario voor te stellen waarin ik, als arts, iemand zou kunnen voorbereiden op alles wat er zou kunnen gebeuren.” Zo zag ze de zwangerschapsneus weleens voorbij komen bij patiënten. Ze behandelde veel zwangere patiënten die ‘behoorlijk goedaardige, vrij ongevaarlijke’ veranderingen aan hun lichaam ervaarden, zoals de zwangerschapsneus. 

Lees ook: 9x mooiste zwangerschapsjurken 2023 om in te groeien

Waardoor ontstaat een zwangerschapsneus?

Volgens Lynae Brayboy, MD, FACOG en Chief Medical Officer of Clue. Is er nog geen duidelijk antwoord te geven op de vraag waarom sommige zwangeren last krijgen van een zwangerschapsneus. Toch zijn er wel een aantal theorieën. “Er zijn meldingen dat het een combinatie is van hoge niveaus van hormonen uit de placenta en immuunveranderingen of gevoeligheden voor allergenen zoals huisstofmijt”, legt ze uit aan ‘Popsugar’. De toename van het hormoonniveau tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de bloedvaten verwijden. Hierdoor stroomt er meer bloed naar delen van het lichaam, zoals de neus. En dat zorgt uiteindelijk voor zwelling. 

@cailaaustina So if u saw me while pregnant, no tf u didnt…#awoopjumpscare #pregnancynose ♬ Devil Eyes – There I Ruined It

Bron: POPSUGAR, ELLE
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.