vrouw

Waarom een beetje egoïsme helemaal niet verkeerd is

Egoïsme heeft in veel situaties een negatieve betekenis. Toch is een beetje gezond egoïsme niet verkeerd. Wij leggen je uit hoe dit zit.

Gezond egoïsme

Veel mensen zijn soms egoïstisch en dit is helemaal niet zo vreemd. Vanuit de evolutie is het heel normaal om voor jezelf te kiezen. De kans op overleven was dan groter. Vanuit sociaal oogpunt, wordt egoïsme vaak minder gewaardeerd. Het wordt vaak niet op prijs gesteld als je jezelf altijd vooropstelt en anderen altijd op de tweede plaats komen. Het is dus van belang om een balans te vinden tussen deze twee verlangens. Je zou daarom kunnen streven naar gezond egoïsme. Bij deze vorm van egoïsme heb je voldoende aandacht voor je eigen gezondheid, groei en geluksgevoel.

Lees ook: 5 tips om goed voor jezelf te zorgen én je relatie te verbeteren

Grenzen stellen

Bij gezond egoïsme gaat het vooral om grenzen stellen en vaker ‘nee’ durven zeggen. Ben je uitgenodigd voor een feestje, maar voel je je uitgeblust? Zeg het feestje dan af en plan een activiteit die je wél rust en ontspanning biedt of duik die avond eens op tijd je bed in. Op deze manier zorg je ervoor dat je sociale batterij aan het einde van de week niet volledig is leeggelopen, maar heb je nog energie voor de mensen waar je écht om geeft. Je zoekt naar een balans, waarbij je tijd maakt voor anderen, maar ook voldoende tijd en aandacht hebt voor je eigen geluksgevoel. Sommige mensen zullen het lastig vinden als jij grenzen stelt. Ben daarom duidelijk in wat je wil en wat je daarin van de ander verwacht. Zo ontstaan er geen conflicten waar je helemaal geen zin in hebt.

Lees ook: Bewezen: hardop vloeken zorgt voor stressvermindering

Foto: GettyImages
Bron: Stylist.co.uk

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.